Poți într-adevăr să răcești dacă ieși afară cu părul ud sau stai în curent? Mitul explicat de un medic cunoscut

„Nu sta în curent că răcești!” Asta este una dintre cele mai dese replici pe care le auzim și în jurul căreia s-a format un mit puternic. Mulți români consideră că nu este bine să stea în curent, că trebuie să evite aerul condiționat și că nu este în regulă să iasă cu părul ud afară. Sunt totuși, toate aceste credințe adevărate? Un cunoscut medic ne oferă explicația!

Mitul demontat de un cunoscut medic
Mitul demontat de un cunoscut medic

Mitul demontat de un cunoscut medic

Dr. Alex Lupoi este chirurg plastician, iar pe canalul său de TikTok abordează o mulțime de subiecte din domeniul sănătății și al operațiilor estetice. De curând, a realizat un clip în care demontează mitul aerului condiționat și explică pe înțelesul tuturor că nu acesta ne îmbolnăvește ci virusurile și bacteriile.

„Niciuna dintre ele nu te îmbolnăvește! Toate studiile pe care le enumăr aici și multe altele pe care le găsiți voi pe net arată că nu aceste chestii te îmbolnăvesc ci lucrurile care produc boala. Astea sunt virusurile, bacteriile și toți patogenii și alergenii pe care îi găsiți prin casă sau pe unde stați. Chestia asta se întâmplă de principiu prin două mecanisme. Unul comun la părul ud, ieșitul afară și la aerul condiționat, faptul că este rece și asta scade puțin sistemul imunitar.

Și al doilea, în principiu pentru aerul condiționat, faptul că el reciclează practic bacteriile, alergenii și ce mai ai tu prin casă, care normal stăteau într-un loc mic și acum sunt expuși în toată casa pentru că aerul condiționat împinge cu forța în restul încăperii. Și aici intervine problema de percepție, faptul că noi sesizăm că, ok am stat în aerul condiționat și ne-am îmbolnăvit, facem cauzalitatea asta, aerul condiționat egal boală. Din păcate însă, nu e așa. Boala nu poate să apară decât de la virusuri sau de la bacterii. Un aer condiționat nu te poate face să răcești pentru că răceala în sine este cauzată de un virus sau de o bacterie”, a spus medicul într-un clip de pe TikTok. 

Cum să te ferești de răceală

Mai mult, medicul a explicat și ce trebuie să facem pentru a ne asigura că nu ne îmbolnăvim și că ne menținem sistemul imunitar puternic, astfel încât să facă față în lupta cu virusurile. Este important să ducem un stil de viață sănătos, să dormim suficient și să evităm alcoolul sau produsele care sunt dăunătoare pentru corp, dacă vrem să avem o sănătate de fier. 

„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că camera în care stăm și în care este aerul condiționat este curată, adică nu există praf, nu există alergeni, nu există 1000 de virusuri restante. În al doilea rând trebuie să avem grijă de noi ca să nu ne scadă sistemul imunitar. Practic sistemul imunitar încearcă mereu să te apere de problemele astea, doar că uneori, pentru că nu dormi, nu mănânci, pentru că ai băut alcool, pentru că ești obosit, pentru că 1000 de lucruri, îți scade scade capacitatea de a se lupta cu acest patogen”, a mai explicat Dr. Alex Lupoi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net