Ce plante pot declanșa alergii severe de primăvară. Mulți români care stau la casă le au în grădină
O dată cu venirea primăverii, pericolul alergiilor severe revine în atenția medicilor români, care trag un semnal de alarmă cu privire la noile plante cultivate în România. Potrivit Societății Române de Alergologie, anumite specii de plante, inclusiv cele din categoria coniferelor, pot declanșa reacții alergice severe. Iată care sunt simptomele și precauțiile recomandate.
Alergiile de primăvară pot fi mai intense și persistente, afectând atât copiii, cât și adulții care au suferit recent de gripă sau alte infecții respiratorii. Medicii atrag atenția că este crucial să se diferențieze simptomele alergiilor de cele ale gripei, pentru a putea oferi un tratament adecvat. Copiii care suferă de astfel de alergii sunt mai predispusi la complicații, cum ar fi astmul, rinita alergică sau urticaria.
„Crează un mediu favorabil de fragilitate a mucoasei nazale în special, mediu favorabil care permite virușilor, bacteriilor să se fixeze mai mult decât la o persoană care nu are o alergie respiratorie”, a explicat medicul primar ORL, Isabella Postolache, citat de capital.ro.
Unul din patru adulți se confruntă cu rinită alergică
Specialiștii de la Societatea Română de Alergologie sunt în alertă și examinează noile specii de plante cultivate în România, pentru a identifica riscurile potențiale și a oferi recomandări adecvate. Schimbările în peisajul vegetal pot cauza apariția unor noi tipuri de alergii, cu simptomatologie diferită. Acest lucru aduce aminte de situația provocată acum 30 de ani de apariția ambroziei, care a generat o creștere semnificativă a alergiilor.
„Se schimbă tipul de plante care se cultivă. În funcție de ceea ce există într-o zonă, poate deveni alergic la noi tipuri de plante. Foarte multă lume își schimbă grădinile, a început multă lume să își facă aranjamente cu alte conifere ori plante cu care noi nu suntem obișnuiți”, a avertizat prof. dr. Carmen Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie.
Statisticile arată că aproximativ unul din patru adulți se confruntă cu rinită alergică, iar unul din cinci copii este afectat de astm alergic. Pentru a gestiona eficient aceste afecțiuni, este esențial ca persoanele afectate să fie conștiente de noile riscuri și să ia măsuri preventive în funcție de recomandările medicului specialist.
Iată câteva plante comune care pot provoca alergii
Iată câteva dintre plantele care pot provoca alergii, dar și cu ce pot fi acestea înlocuite:
Iasomia
Iasomia, cu florile sale delicate și parfumul îmbietor, poate declanșa reacții alergice cum ar fi strănutul excesiv. O alternativă minunată este mazărea dulce, cu flori la fel de parfumate, care se regăsește și în România sub numele de Măzărichea parfumată sau Sângele voinicului.
Ienupărul
Ienupărul, deși spectaculos, poate cauza febră de fân sau probleme ale pielii. Rozmarinul este o alternativă mai blândă, cu o înălțime variabilă și arome care atrag atât albinele, cât și admirația vecinilor.
Glicina
Glicina, o plantă romantică care își lasă brazii spectaculoși peste terase, poate provoca alergii severe. Clematitele oferă o alternativă sănătoasă și la fel de frumoasă, cu flori care rezistă mai mult timp și sunt la fel de ușor de dirijat pe garduri sau suporturi.
Mușețelul
Deși cunoscut pentru proprietățile sale calmante, mușețelul poate agrava simptomele alergiilor de primăvară. Cimbrul lămâios poate fi o alternativă excelentă, oferind frunze perfecte pentru rețete culinare delicioase.
Ricinul
Ricinul, o plantă decorativă tot mai populară, poate provoca reacții alergice neplăcute din cauza polenului său. În schimb, hibiscusul oferă flori efemere, dar spectaculoase, fără a aduce disconfortul alergic.