Simptome pe care nu trebuie să le neglijezi
Uneori, tindem să ne ignorăm simptomele, deşi acestea pot ascunde afecţiuni grave. Pentru a nu te afla într-o astfel de situaţie, este bine întotdeauna să ştii când este cazul să te grăbeşti să ajungi la medic. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Acest simptom e unul comun şi toţi putem spune că ni se întâmplă să ne doară capul din când în când. Însă, atunci când această durere este însoţită de tulburări de vedere sau de probleme de limbaj, acestea pot fi semnele unui accident vascular cerebral. Alte manifestări care pot însoţi un asemenea eveniment medical pot fi slăbirea forţei la o mână, însoţite de amorţeli şi probleme de echilibru. De asemenea, durerile puternice de cap, care nu trec, pot anunţa prezenţa unei tumori cerebrale.
Durerile puternice de burtă pot fi un infarct
Semnele care sunt cel mai adesea ignorate în cazul unui infarct sunt durerea de stomac şi starea de greaţă, care pot duce cu gândul mai mult la o indigestie. Simptomele pot varia şi se poate ajunge la crampe severe şi la vărsături. Dacă aceste simptome apar brusc, fără să fi mâncat ceva care îţi face rău şi sunt intense şi însoţite de transpiraţii reci, e cazul să mergi la medic în cel mai scurt timp. Alte simptome ale infarctului pot fi durerea în umăr, la nivelul gâtului, urechii sau în maxilar, oboseala nejustificată, insomnia sau chiar unele dintre simptomele gripei. O altă afecţiune gravă, care implică dureri severe de burtă, e ocluzia intestinală, care înseamnă o blocare a tranzitului intestinal. Această durere poate fi însoţită de alterarea rapidă a stării generale, vărsături şi de hipotensiune.
Îngălbenirea pielii, probleme hepatice
Icterul apare ca rezultat al unei afecţiuni care determină fie producerea unei cantităţi prea mari de bilirubină, fie blocarea excreţiei acesteia la nivelul ficatului, cu acumularea ei în ţesuturi. Cauzele apariţiei icterului pot fi: pancreatita, litiaza biliară, ciroza, hepatita, cancerul hepatic sau pancreatic, colestaza de cauză medicamentoasă, cauzată de încetinirea fluxului biliar datorită unor medicamente. Icterul se manifestă ca o îngălbenire a pielii şi a albului ochiului, însoţită şi de alte simptome, precum urina închisă la culoare, scaune decolorate, mâncărimi ale pielii, scăderea în greutate.