Specialistul răspunde! Medicul dermatolog Amalia Anghel a spus pentru Click! care sunt cele mai des întâlnite probleme dermatologice vara!

Medicul specialist dermatolog Amalia Anghel, care este de altfel și prietena și doctorul multor vedete de la noi, printre care și Octavia Geamănu, ne-a povestit pentru Click! care sunt cele mai dese probleme dermatologice cu care se confruntă femeile vara dar și cum trebuie să te tratăm!

Cu ce probleme dermatologice se confruntă femeile în mod special vara?

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice în perioada verii este melasma. Aceasta este una dintre cele mai dificil de gestionat tulburări de pigmentare a pielii, fiind adesea declanșată sau agravată în sezonul estival. Constă în leziuni simetrice, hiperpigmentate, situate centrofacial în cea mai mare parte a cazurilor.

S-ar putea să te intereseze și: Mituri despre diete care îți afectează progresul! Iată cum poți să continui să mânânci ce îți place și să și slăbești!

Managementul melasmei este unul complex, incluzând tratamente topice, fotoprotecție strictă și proceduri dermatologice. Tratamentele combinate, adaptate fiecărui pacient, au rezultate remarcabile în gestionarea acestei afecțiuni, fiind semnificativ influențate de aderența pacientului la acestea. 

De asemenea, vara întâlnim o creștere a pacienților ce își doresc verificarea dermatoscopica a leziunilor melanocitare.

Citește și: Băuturile reci nu ne sunt de ajutor pe timp de caniculă! Sfatul medicului nutriționist

Care este cea mai des întâlnită afecțiune și cum se tratează?

Afecțiunile dermatologice sunt numeroase, medicul specialist dermato-venerolog ocupându-se de mii de probleme ale pielii, scalpului și unghiilor. Frecvent pacienții de toate vârstele se prezintă pentru diagnosticul și tratamentul acneei, în forme clinice variate.

Aceasta este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice, atât la adolescent, cât și la adult. Managementul acneei este unul complex, personalizat, adaptat nevoilor particulare ale fiecărui pacient.

Vezi și: Obiceiul pe care mulți dintre noi îl avem și care poate duce la boli grave: „Vă rog frumos, seara nu dormiți cu...”

Adesea, în completarea diagnosticului, medicul specialist va recomanda analize de sânge uzuale/hormonale, iar în anumite cazuri abordarea va fi una multidisciplinară (medic dermatolog, endocrinolog, ginecolog).

Cu ajutorul terapiilor disponibile la momentul actual, atât topice cât și sub forma dispozitivelor laser, atât acneea cât și celelalte afecțiuni pot fi gestionate.

Cum ar trebui să ne pregătim corpul pentru expunerea la soare?

Expunerea la soare ar trebui făcută treptat și numai în anumite intervale orare. Putem beneficia de aportul ideal de vitamina D dacă ne expunem cca 10, 15 minute dimineața, până la orele 11.00 sau după-amiaza, după ora 17.00.

Vezi și: Cum îți îngrijești rănile în vacanțe

Purtăm haine termorezistente la soare și folosim crème/spray-uri cu factor ridicat de protecție solară – 50. Acestea se aplică din 2 în 2 ore, dacă stăm la umbră, și de fiecare dată când ieșim din apă.    

Cum să ne ferim alunițele de ultraviolete astfel încât să nu existe probleme?

Expunerea la soare trebuie să fie făcută corect, controlat. Se va evita expunerea în intervalul orar 10:00-16:00, pielea trebuie protejată în totalitate, nu doar la nivelul nevilor melanocitari, cu produse ce oferă protecție solară cu spectru larg (spf50), aplicate în cantitate corectă și reaplicate conform recomandărilor (la fiecare 2 ore, de fiecare dată când ieșim din apă, ștergem pielea cu prosopul sau transpiram).

Urmărește și: Alimentul minune care-ți taie pofta de mâncare! Are numeroase beneficii și „conferă sațietate pe termen lung”

Pe lângă fotoprotecția topică, sunt recomandate hainele ce acoperă o suprafață corporală cât mai mare, din materiale naturale, șepci, pălării și ochelari de protecție cu filtre UV. În plus, anual, este necesară verificarea dermatoscopică a leziunilor melanocitare, screening ce poate depista precoce eventualele modificări de la nivelul acestora.

Cum se depistează rapid cancerul de piele? Care sunt cele mai frecvente simptome?

Prin screening constant, dermatoscopia corporală fiind indicată anual, sau mai des în funcție de particularitățile fiecărui pacient (istoric de cancer de piele personal sau familial, nevi atipici etc.).

S-ar putea să te intereseze și: De ce sucul de portocale poate fi periculos pentru copii! Medic: „E cazul să vă opriți!”

Evaluarea dermatoscopica de rutină, anuală, poate depista precoce eventuale modificări la nivelul leziunilor melanocitare, ideal înainte că acestea să sufere modificări decelabile cu ochiul liber de către pacient.

Este indicată o consultație și dermatoscopie atunci când pacientul observă o leziune nou apărută, cu creștere rapidă, asimetrică atât ca formă cât și culoare, o leziune ce sângerează, ce nu se vindecă, sau ce a fost traumatizată în mod repetat.

Când și cum ne facem harta alunițelor și ce presupune ea?

Harta alunițelor, sau evaluarea dermatoscopică Total Body este recomandată anual pacienților ce au un număr crescut de alunițe, sau acestea sunt situate pe zone greu de monitorizat vizual (torace posterior), celor ce au un istoric personal sau familial de cancer de piele, istoric personal de nevi displazici, arsură solară repetată în antecedente, expunere la solar, fototip deschis.

De rutină, harta alunițelor se face anual, cu reevaluare periodică punctuală (3-6 luni) a leziunilor ce prezintă un grad important de atipie. Constă în scanarea corporală completă, cu ajutorul fotografiilor macroscopice de înaltă precizie, urmată de marcarea și înregistrarea dermatoscopică a leziunilor melanocitare vizate.

Astfel, modificările potențiale la nivelul leziunilor melanocitare și non melanocitare pot fi decelate precoce, înainte ca acestea să dea semne clinice. Investigația durează în medie 30-60 de minute, este complet non ivazivă și nedureroasă, și ajută la detectarea precoce, în stadiu inițial, a eventualelor neoplazii cutanate.

Cât de des ar trebui să mergem vara la medicul dermatolog?

De rutină, se recomandă cel puțin o consultație dermatologică anuală, incluzând dermatoscopia leziunilor cutanate. Apoi, frecvența vizitelor de control va fi stabilită de către medic în funcție de afecțiunile asociate.

Ce facem cu copiii în preadolescență? Cum se previne și tratează acneea?

Acneea poate debuta încă din preadolescență la persoanele predispuse. Primul pas constă în creearea unei rutine de îngrijire adaptate, constând într-un produs de curățare destinat tenului cu tendința acneică, o cremă seboreglatoare dermatocosmetică și un factor de protecție înalt, noncomedogenic.

Dacă, sub o rutină simplă și corectă, leziunile de acnee nu se ameliorează după un interval de 3 luni, este recomandată o consultație de specialitatea pentru stabilirea unui tratament adecvat.

Cum și prin ce procedee se pot îndepărta punctele negre de pe față/nas, la copii, fără da rămână pe față cu semne sau găuri?

Leziunile de acnee, fie că sunt non inflamatorii (comedoane închise sau deschise), fie că sunt inflamatorii (papule, pustule, chisturi) nu se îndepărtează niciodată acasă de către pacient.

Acestea pot fi drenate în cadrul unei proceduri medicale, steril, în cabinetul de dermatologie, urmate de aplicarea unui peeling chimic superficial, sau în cadrul altor proceduri precum microdermabraziunea, pentru a ne asigura că se vor vindeca în mod corect, fără a lăsa în urmă semne inestetice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net