Cum ├«╚Ťi ├«ngrije╚Öti r─ânile ├«n vacan╚Ťe

Sigur c─â nimeni nu-╚Öi dore╚Öte s─â aib─â vreun accident, fie el ╚Öi minor, ├«n timpul┬ávacan╚Ťei. ├Äns─â, cum plimb─ârile ╚Öi statul ├«n natur─â sunt la ordinea zilei, e bine s─â fi╚Ťi preg─âti╚Ťi pentru orice situa┼úie nepl─âcut─â. Uite ce trebuie s─â ave╚Ťi la voi pentru a face fa╚Ť─â ├«n caz de julituri, t─âieturi ┼či alte accidente, mai ales dac─â sunt ╚Öi copiii ├«n aceast─â ecua╚Ťie.┬á

image
FOTO: Shutterstok

Trusa de prim ajutor

Este bine ca persoanele care se aventureaz─â ├«n natur─â ┼či vor s─â exploreze c├ót mai mult s─â fie preg─âtite ┼či pentru situa┼úiile mai pu┼úin pl─âcute. Astfel, ar trebui s─â ave┼úi ├«ntotdeauna ├«n bagaj c├óteva pansamente sterile, leucoplast, rol─â tifon, penset─â, ap─â oxigenat─â sau alcool sanitar. Toate acestea v─â pot fi extrem de utile ├«n cazul ├«n care sunte┼úi implicat ├«ntr-un┬áaccident┬áminor sau chiar pentru a oferi altcuiva┬áprimul ajutor.

Cum trat─âm r─ânile minore

├Än cazul ├«n care v─â confrunta┼úi cu o ran─â u┼čoar─â, nu este cazul s─â v─â panica┼úi. Trebuie doar s─â urma┼úi c├ó┼úiva pa┼či simpli: ┬á

  • S├óngerarea se va opri de la sine ├«n contextul r─ânilor superficial, de cele mai multe ori. Dac─â rana s├óngereaz─â ├«n continuare, este bine s─â face┼úi compresie cu un pansament steril. Pentru cei care nu dispun de o trus─â de prim ajutor, compresia poate fi f─âcut─â cu ajutorul unei batiste curate.
  • Cur─â┼úarea t─âieturii este extrem de important─â pentru a evita o posibil─â complica┼úie, ┼či anume infectarea. Astfel, sp─âla┼úi din abunden┼ú─â zona lezat─â cu ap─â oxigenat─â. Dac─â nu dispune┼úi de aceasta, pute┼úi folosi ┼či o surs─â curat─â de ap─â. ├Än cazul ├«n care la nivelul leziunii exist─â corpi str─âini, este indicat ca ace┼čtia s─â fie sco┼či c├ót mai rapid cu ajutorul unei pensete (cl─âtit─â ├«n prealabil cu spirt). ├Än situa┼úia unei t─âieturi mai severe, este bine ca dup─â cur─â┼úarea ┼či oprirea s├ónger─ârii, marginile ei s─â fie ├«mpreunate anterior aplic─ârii unui bandaj.
  • Bandajarea este important─â, pentru a asigura o barier─â ├«ntre interior ┼či mediul exterior ├«n care exist─â o sumedenie de microbi. Dac─â v─â confrunta┼úi cu o simpl─â julitur─â, zona poate fi l─âsat─â descoperit─â dup─â ce a fost ├«n prealabil cur─â┼úat─â. Totodat─â, pentru r─ânile bandajate se recomand─â ca pansamentul s─â fie schimbat ori de c├óte ori acesta este umed sau s-a murd─ârit.
  • Un alt aspect extrem de important este urm─ârirea vindec─ârii unei r─âni u┼čoare. ├Än mod normal, dup─â o t─âietur─â sau o julitur─â minor─â pielea se va vindeca ┼či ├«┼či va rec─âp─âta aspectul ini┼úial. ├Än func┼úie de ad├óncimea t─âieturii ┼či de localizarea acesteia pot r─âm├óne cicatrici, conform farmaciata.ro.

Ce faci ├«n caz de infec╚Ťii 

Infec╚Ťiile pot ap─ârea ├«n orice situa┼úie ├«n care rana nu a fost cur─â┼úat─â ┼či acoperit─â ├«n mod corect. Umflarea zonei, c─âldura local─â ┼či durerea sunt semne ale unei posibile infec┼úii, ceea ce necesit─â cel mai des tratament antibiotic sub ├«ndrumarea medicului. Pentru ├«ngrijirea t─âieturilor ┼či juliturilor minore se poate opta pentru crema de g─âlbenele.

1 galbenele jpg jpeg

Aceasta este un remediu naturist cu propriet─â┼úi antiinflamatoare ┼či cicatrizante. Aplicarea cremei ├«n strat sub┼úire pe zona cur─â┼úat─â ├«nainte va ajuta la vindecarea rapid─â a leziunii. Nu trebuie, ├«ns─â, aplicat─â pe r─âni deschise.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
David Popovici, EPA jpg
Dorian Popa
FotoJet (1) jpg
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg
catedrala 3 jpg