Cum îți îngrijești rănile în vacanțe

Sigur că nimeni nu-și dorește să aibă vreun accident, fie el și minor, în timpul vacanței. Însă, cum plimbările și statul în natură sunt la ordinea zilei, e bine să fiți pregătiți pentru orice situaţie neplăcută. Uite ce trebuie să aveți la voi pentru a face față în caz de julituri, tăieturi şi alte accidente, mai ales dacă sunt și copiii în această ecuație. 

FOTO: Shutterstok
FOTO: Shutterstok

Trusa de prim ajutor

Este bine ca persoanele care se aventurează în natură şi vor să exploreze cât mai mult să fie pregătite şi pentru situaţiile mai puţin plăcute. Astfel, ar trebui să aveţi întotdeauna în bagaj câteva pansamente sterile, leucoplast, rolă tifon, pensetă, apă oxigenată sau alcool sanitar. Toate acestea vă pot fi extrem de utile în cazul în care sunteţi implicat într-un accident minor sau chiar pentru a oferi altcuiva primul ajutor.

Cum tratăm rănile minore

În cazul în care vă confruntaţi cu o rană uşoară, nu este cazul să vă panicaţi. Trebuie doar să urmaţi câţiva paşi simpli:  

  • Sângerarea se va opri de la sine în contextul rănilor superficial, de cele mai multe ori. Dacă rana sângerează în continuare, este bine să faceţi compresie cu un pansament steril. Pentru cei care nu dispun de o trusă de prim ajutor, compresia poate fi făcută cu ajutorul unei batiste curate.
  • Curăţarea tăieturii este extrem de importantă pentru a evita o posibilă complicaţie, şi anume infectarea. Astfel, spălaţi din abundenţă zona lezată cu apă oxigenată. Dacă nu dispuneţi de aceasta, puteţi folosi şi o sursă curată de apă. În cazul în care la nivelul leziunii există corpi străini, este indicat ca aceştia să fie scoşi cât mai rapid cu ajutorul unei pensete (clătită în prealabil cu spirt). În situaţia unei tăieturi mai severe, este bine ca după curăţarea şi oprirea sângerării, marginile ei să fie împreunate anterior aplicării unui bandaj.
  • Bandajarea este importantă, pentru a asigura o barieră între interior şi mediul exterior în care există o sumedenie de microbi. Dacă vă confruntaţi cu o simplă julitură, zona poate fi lăsată descoperită după ce a fost în prealabil curăţată. Totodată, pentru rănile bandajate se recomandă ca pansamentul să fie schimbat ori de câte ori acesta este umed sau s-a murdărit.
  • Un alt aspect extrem de important este urmărirea vindecării unei răni uşoare. În mod normal, după o tăietură sau o julitură minoră pielea se va vindeca şi îşi va recăpăta aspectul iniţial. În funcţie de adâncimea tăieturii şi de localizarea acesteia pot rămâne cicatrici, conform farmaciata.ro.

Ce faci în caz de infecții 

Infecțiile pot apărea în orice situaţie în care rana nu a fost curăţată şi acoperită în mod corect. Umflarea zonei, căldura locală şi durerea sunt semne ale unei posibile infecţii, ceea ce necesită cel mai des tratament antibiotic sub îndrumarea medicului. Pentru îngrijirea tăieturilor şi juliturilor minore se poate opta pentru crema de gălbenele.

1 galbenele jpg jpeg

Aceasta este un remediu naturist cu proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante. Aplicarea cremei în strat subţire pe zona curăţată înainte va ajuta la vindecarea rapidă a leziunii. Nu trebuie, însă, aplicată pe răni deschise.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net