Tu ştii ce cafea bei la automat?
Dacă în cazul alimentelor pe care le cumpărăm din supermarket producătorul e obligat să menţioneze pe etichetă ingredientele folosite, numărul de calorii şi alte detalii care ne informează vizavi de ce consumăm, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul băuturilor de la automat. Mihail Florescu, primul producător român de cafea, atrage atenţia că majoritatea produselor folosite în aceste aparate sunt de slabă calitate şi ne pot îmbolnăvi.
„În urma călătoriilor mele dese prin ţară, am putut observa un detaliu care m-a îngrijorat, legat de cafeaua disponibilă pentru consum prin intermediul automatelor stradale: din cele aproximativ 30 de branduri de cafea prezente pe piaţa din România pentru uz “vending” (automate de cafea şi băuturi calde), doar câteva dintre acestea îl anunţă pe consumator ce cafea bea. Asta în vreme ce în toată Europa există obligaţia distribuitorilor de a-i informa pe cetăţeni ce cafea beau, pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Se pare că legea e clară, dar mulţi dintre cei care au în gestiune astfel de aparate ascund faptul că folosesc o cafea «no name», produsă în condiţii dubioase şi, mai ales, fără taxe vamale”, declară Mihail Florescu, fondatorul unei cafele cu tradiţie din România.
Singura informaţie precizată pe aceste automate, care nu are nimic de-a face cu nivelul de calitate al cafelei, este numele firmei care gestionează aparatul. În schimb, informaţiile complete trebuie să includă numele brandului de cafea şi alte ingrediente folosite. “Cei care nu fac publică această informaţie au un motiv întemeiat, acela că distribuie o cafea achiziţionată la un preţ foarte mic, un produs care nu poate fi comercializat în industria Horeca şi care, prin urmare, e de slabă calitate, de gradul 2. Aceasta vine prăjită la temperaturi înalte, pentru a acoperi diferenţa de calitate dintre boabe. Din acest motiv, e foarte amară. Face multă cremă, pentru a arăta bine, însă de fapt e un produs nociv pentru sănătate”, avertizează specialistul.
Există 3 grade de calitate
Cafeaua listată la bursă e împărţită în trei categorii:
- Gradul 1: cafea de origini
- Gradul 2: cafea “nespălată”, unde boabele nu sunt bine sortate
- Gradul 3: ceea ce numim “rest de ciur”.
Este o cafea ieftină
Cafeaua de gradul 2 care se pune în automate este una cumpărată de obicei cu sume de 18-22 de lei per kilogram. Costă 1 leu paharul, astfel că, la final, profitul e de 100 de lei per kilogram.
Poate conţine mucegaiuri
Mihail Florescu susţine că această cafea de gradul 2 din automatele stradale este întotdeauna contaminată cu micotoxine, nişte compuşi dăunători creaţi de mucegaiurile care cresc pe boabele de cafea (printre altele) şi care pot da sau agrava diverse probleme de sănătate, precum hipertensiune, cardiomiopatie, afecţiuni renale sau chiar cancer. “Sortimentele de cafea ieftină au un preţ mai mic pentru că folosesc cafea de proastă calitate, unde procentul de boabe afectate de mucegaiuri este ridicat. Procesarea acestora, eventual prin tehnici de adăugare a aromelor, nu face decât să amplifice volumul toxinelor”, mai spune specialistul.
La ce să fii atent
- Optează pentru aparate pe care e trecut atât numele firmei care îl gestionează, cât şi brandul de cafea folosit.
- Nu consuma cafea de la un automat cu pahare de plastic. La contactul cu lichidul fierbinte, plasticul eliberează şi el produşi toxici.
- Un preţ foarte mic trebuie să-ţi ridice nişte semne de întrebare – cel mai probabil bei o cafea amară, de slabă calitate.