Ziua Mondială a Diabetului. Cum îţi salvezi viaţa în cazul unei crize de hipoglicemie

Ultima actualizare:

    www.clicksanatate.ro
www.clicksanatate.ro

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an, la 14 noiembrie. Este de fapt un prilej de informare a populaţiei cu privire la riscurile şi gravitatea acestei boli pe care mulţi nu o iau în serios. Multe persoane nu ştiu, de exemplu, cum să salveze viaţa unui diabetic aflat în criză de hipoglicemie. Conform statisticilor medicale, unul din 10 români suferă de diabet şi doar jumătate dintre aceştia se tratează.

Tema din acest an propusă de specialiști  pentru Ziua Mondială a Diabetului este „Familia și Diabetul”. Campania, desfăşurată la nivel global, își propune să crească gradul de conștientizare și informare cu privire la impactul diabetului asupra familiei, per ansamblu, respectiv în relație cu rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea bolii și educația în diabet.

Campania vizează în primul rând diabetul zaharat tip 2, care reprezintă majoritatea covârşitoare a cazurilor de diabet la nivel mondial. În România, specialiştii consideră că diabetul afectează peste 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 2.800 sunt copii.

Conform unui studiu făcut de Federația Internațională de Diabet din 2018 arată că 1 din 3 părinți nu recunosc semnele diabetului zaharat, iar 4 din 5 au dificultăți în a le recunoaște, deși majoritatea au cazuri de diabet în familie.

Diabetul  este a șasea cea mai frecventă afecțiune cronică din întreaga lume. De fapt este o boală a întregului organism, care poate duce la complicații precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. La nivel mondial există aproape 400 de milioane de pacienți cu diabet, iar 90% din persoanele care au dezvoltat diabet zaharat de tip 2, sunt supraponderale sau obeze. Aprfoximativ 70% din cazurile de diabet pot fi prevenite sau întârziate prin adoptarea unui stil de viață sănătos. În multe țări, diabetul este cauza principală a orbirii, a bolilor cardiovasculare, a insuficienței renale și a amputării membrelor inferioare.  

Cum îţi salvezi viaţa în cazul unei crize de hipoglicemie

Persoanele care suferă de diabet spun că de cele mai multe ori se confruntă cu o serie de prejudecăţi din partea celor sănătoşi sau care au afecţiuni mai puţin severe. Şi acest lucru le afectează grav modul de socializare şi de integrare. Lumea fuge de diabetici mai ales dacă aceştia se află într-o criză de hipoglicemie.

Ce este hipoglicemia

Hipoglicemia este o scădere bruscă a valorilor glicemiei, de regulă sub 70 mg/dl. Acest fapt privează organismul de „combustibilul” necesar unei bune funcţionări. Hipoglicemia poate apărea chiar și atunci când respecți întocmai indicațiile medicului. Cu toate că scăderea glicemiei nu poate fi prevenita întotdeauna, aceasta poate fi tratată înainte că situația să se agraveze, scrie site-ul viatacudiabet.ro.

Simptome frecvente ale hipoglicemiei

Pacientul care trece printr-o criză de hipoglicemie are următoarele simptome

•      transpirații reci

•      tremurături

•      senzație de foame accentuată

•      nervozitate

•      anxietate

•      slăbiciune, moleșeală

•      stare de confuzie

•      scăderea capacității de concentrare

•      somnolenţă

•      amețeală

Măsuri de prim ajutor în caz de hipoglicemie

1)    Consumă, la alegere, una din aceste variante de dulce care însumează 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă:

● 3-4 pătratele de glucoza

● 2 lingurițe cu stafide

● o linguriță de zahar sau miere

● o jumătate de pahar cu suc de fructe sau suc carbogazos îndulcit cu zahar (nu dietetic)

● un pahar cu lapte degresat sau cu 1% grăsime

● 4-6 bomboane dulci, dropsuri sau jeleuri

2)    Așteaptă 15 minute și măsoară-ți din nou glicemia.

3)    Dacă glicemia este tot sub 70 mg/dl sau te simți la fel de rău, consuma iar ceva dulce și după 15 minute verifica-ți din nou glicemia. Repetă procedura până când glicemia este mai mare de 70 mg/dl.

4)    Dacă următoarea masă este programata peste mai mult de o ora, mănâncă o gustare înainte, dar numai dacă glicemia este peste 70 mg/dl.

5)    Contactează-ți medicul dacă te simți rău în continuare, glicemia rămâne scăzută, sub 70 mg/dl, sau dacă episoadele de hipoglicemie se repetă de mai multe ori într-o săptămână.

Injecția cu glucagon salvează viaţa în crizele acute de hipoglicemie

Tratamentul de urgență necesar în cazul instalării comei hipoglicemie consta în injecții cu glucagon – un hormon implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulină.  Aceste injecţii trebuie prescrise de medic, care trebuie să instruiască pacientul cu privire la modul de administrare.

Rapoartele medicale arată că 100.000 de persoane diagnosticate cu diabet au fost internate cel puțin o dată, în ultimul an pentru complicații.

Cele mai multe persoane cu diabet, jumătate din numărul acestora mor din cauza afecțiunilor cardiace. 40% dintre diabetici au dezvoltat afecțiuni oftalmologice, 18% dintre diabetici au probleme renale, iar riscul de amputație este de 25 de ori mai mare în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet.

Screening-ul periodic, depistarea precoce și îngrijirea optimă, sunt absolut necesare pentru asigurarea calității vieții și creșterea speranței de viață a persoanelor cu diabet dar și pentru reducerea costurilor de îngrijire. Un adult cu diabet zaharat bine controlat se poate integra perfect în viața de familie, în performanță la locul de muncă, în societate. Un copil cu diabet zaharat bine controlat poate reprezenta cu succes viitorul țării. Despre aceste aspecte se vorbește în 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului.

„Diagnosticarea cât mai timpurie și instituirea unei îngrijiri corespunzătoare, care să asigure un control eficient al diabetului sunt esențiale pentru a diminua impactul afecțiunii și al complicațiilor acesteia asupra calității vieții. În același timp, aderența la planul de îngrijire a persoanei cu diabet este extrem de importantă, iar aici membrii familiei pot avea o contribuție majoră. Diabetul zaharat este o afecțiune care te însoțește întreaga viață, nu poate fi vindecată, poate fi doar controlată. Un control eficient presupune o implicare continuă a pacientului în procesul de îngrijire, iar în acest sens, sprijinul familiei, al apropiaților, alături de educația terapeutică a pacienților sunt foarte necesare.”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Citeşte şi: 

Iată ce poți bea, în afară de apă, când ai diabet

Suferi de diabet? Poți să mănânci aceste fructe!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net