Pașii spre un salariu de 3.000 de euro: cum începi o carieră în IT

Dacă te atrage domeniul IT, dar și salariile din acest sector, o carieră într-un spațiu care este într-o continuă schimbare poate schimba vieți. Totuși, de unde pornești când vrei să începi o carieră în domeniul IT? 

Care sunt pașii pentru a ajunge să muncești în domeniul IT
Care sunt pașii pentru a ajunge să muncești în domeniul IT

Domeniul IT pare unul destul de dur, dominat de tineri, dar lucrurile nu stau chiar așa. O bună parte dintre ei s-au născut înconjurați de internet și tehnologie, dar reconversia profesională în acest sector, de fapt, este mult mai simplă decât ai crede.

Așadar, haide să vedem ce poți face pentru a activa în domeniul IT, unde salariile ajung să depășească și 3.000 de euro.

Cursuri și facultate

Ce cursuri să urmezi ca să lucrezi în IT
Ce cursuri să urmezi ca să lucrezi în IT

Nu, facultatea nu este obligatorie pentru a lucra în acest domeniu. Fiind unul modern, angajatorul este mai interesat de portofoliu și, de fapt, de ce știi să faci. Chiar dacă multe persoane urmează cursurile unei facultăți tehnice, există cazuri în care absolvenții de liceu ce au lucrat pe cont propriu s-au remarcat prin proiectele lor.

Citește și Impozitarea diferențiată și sectorul IT: Cât de tare va influența piața introducerea cotei de taxare progresivă

Dacă vrei să ai un curs pentru a-ți demonstra capacitățile, Coursera și Udemy oferă variante accesibile pentru fiecare limbaj de programare. Prețul unui curs începe de la 10 euro și, de cele mai multe ori, oferă o diplomă pe care poți să o prezinți angajatorului. 

Desigur, diploma este un bonus. Cel mai important la un curs IT este ce o să înveți, de fapt, să faci și cum o să reușești să dezvolți primele programe la care ai visat mereu.

Salarii și beneficii în IT

Salariile în domeniul IT nu sunt mici, iar asta nu e un mit. În general, o persoană fără experiență de muncă pleacă de la un salariu între 4.000 și 9.000 de lei, asta în cazul în care este pe un post de junior. 

Un salariu în sectorul IT depășește 2.000 de euro
Un salariu în sectorul IT depășește 2.000 de euro

Un caz de acest tip a avut loc la Cluj, unde mai multe persoane au refuzat un loc de muncă cu un salariu de 2.000 de euro, la stat. Motivul principal a fost salariul, spre surprinderea multor români, deoarece în acest domeniu, salariile sunt mult mai mari în sectorul privat. 

De asemenea, pe lângă salariul imens pe care îl are o persoană ce are un loc de muncă în IT, aceștia se mai bucură și de o scutire de la plata taxelor și a impozitelor. Fapt ce ne ajută să ne bucurăm de mai multe companii internaționale ce aleg să-și desfășoare activitatea în România.  

Vezi și Patru aplicații de mobil care-ți pot aduce un salariu de 2.000 de euro

Și, dacă confortul propriei locuințe îți place cel mai mult, domeniul IT este un bun prieten cu lucrul remote. Principalele activități având loc pe calculator, din ce în ce mai mulți angajatori aleg să nu-și cheme la birou angajații, din cauza banilor pe care-i salvează. 

De unde începe o carieră în IT

În primul rând, familiarizează-te cu subiectul. O bună parte din comunitățile de IT de pe internetul românesc sunt destul de prietenoase. Dacă vrei să-ți faci câțiva prieteni, încearcă să cauți grupuri de Facebook sau chiar Reddit, unde mai toate persoanele ce fac parte din comunitățile respective sunt mai mult decât dornice să te ajute.

Acum că știm despre ce e vorba, trebuie să ne pregătim să învățăm. Așa cum am zis și mai sus, un curs pentru limbajele de programare e mereu binevenit. În acest moment, foarte mulți angajatori caută persoane care să cunoască Python, un limbaj de programare foarte simplu și intuitiv, apreciat de foarte multe companii. 

Programarea se poate învăța și de pe aplicații
Programarea se poate învăța și de pe aplicații

Un curs pentru Python începe de la 10 euro și, de cele mai multe ori, îți oferă o diplomă pentru completarea studiilor.

De asemenea, în cazul în care ești mai mereu plecat și nu ai timp să înveți de pe curs, poți să te folosești de aplicațiile de telefon. 

Tot mai multe aplicații apar pe Google Play Store sau App Store, iar acestea reușesc să surprindă cele mai importante elemente al limbajelor de programare, având, de asemenea, și capacitatea să te îndrume și să-ți formeze un mod de gândire mult mai analitic. 

De exemplu, o aplicație foarte simplă și intuitivă este Mimo, care te poate ajuta să înveți cele mai importante lucruri pentru fiecare limbaj de programare. De asemenea, există și aplicații ce-ți oferă o introducere cap-coadă pentru fiecare limbaj de programare pe care decizi să-l înveți. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net