Ce se întâmplă în imobiliare, după creșterea exagerată a prețurilor? „Cantitatea tranzacțională scade”
Bogdan Glăvan, profesor universitar de Economie, a vorbit, potrivit Adevărul, despre prețurile locuințelor din România, aflate chiar și în prezent pe o pantă ascendentă. Banca Centrală Europeană susține, însă, că există șanse mari ca, în curând, să asistăm la o scădere a prețurilor.
„Analiza standard a formării preţului ne impune să privim ce se întâmplă cu cererea (D - demand) şi cu oferta (S - supply). Cererea şi oferta se intersectează şi determină preţul de echilibru (E). Spre deosebire de anul 2009, acum avem de-a face atât cu o deplasare a cererii cât şi a ofertei, în sensul scăderii lor”, spune profesorul universitar Bogdan Glăvan.
Poate te interesează și: Intră sau nu România în recesiune? Specialiștii spun că ajungem la „stagflație”. Iată ce înseamnă
„Vom vedea impactul asupra prețului”
„Suntem într-un caz clasic de: „Dacă ambele curbe se mută către stânga, ce se va întâmpla cu preţul?" Unde se vor intersecta curbele D1 şi S1, mai sus sau mai jos pe grafic? Preţul de echilbru E1 se va situa mai sus sau mai jos în raport cu vechiul preţ de echilibru E? Răspuns: nu ştim. Poate că o să fie mai sus, poate că o să fie mai jos, poate că se va menţine la acelaşi nivel. În funcţie de ce scade mai tare (cererea sau oferta), vom vedea impactul asupra preţului.
Cert este un lucru: cantitatea tranzacţionată scade - şi asta se vede. Când dezagregăm piaţa imobiliară în segmente, vom observa evoluţii uşor diferite, fiindcă fiecare segment are particularităţile lui (de cerere şi de ofertă). Una este Bucureşti, alta este Târgovişte; una sunt apartamentele cu 2 camere, alta duplexurile cu 4+; una sunt locuinţele vechi, alta cele noi”, a mai explicat specialistul, pe rețelele de socializare, unde a postat și graficul de mai sus.
Citește și: Piața imobiliară românească, afectată de războiul din Ucraina. Sunt anunțate scumpiri
Iancu Guda, analist economic, susține că prețurile vor scădea
Pe de altă parte, însă, Bogdan Glăvan este de părere că locuințele se vor ieftini în perioada următoare și face referire la un raport realizat de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, instituția arată că prețurile locuințelor din zona euro sunt supraevaluate cu aproximativ 15 procente, dacă ne raportăm la prețul chiriilor și producția economică. Dat fiid faptul că ratele au scăzut, BCE estimează că și prețurile la imobiliare vor urma același tipar.
Eurostat a relevat date potrivit cărora prețul locuințelor din zona eura a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimele decenii și, pentru fiecare creștere de 0.1% a ratelor la creditele ipotecare, prețul imobilelor pot scătea cu 0.83%-1.17%. Totodată, specialistul transmite că momentul prezent nu este deloc favorabil investițiilor în imobiliare, căci timpul de recuperare a atins un maxim istoric de aproximativ 25 de ani.
În aceeași ordine de idei: Prețuri astronomice! Cu cât vor crește în 2022 chiriile în cele mai importante orașe din România
Raportul realizat de BCE prezintă argumente similare cu Iancu Guda, care demonstrează teoriile sale cu cifre din surse publice și se pare că există riscul ca oferta să crească, iar cererea să fie redusă considerabil. Imobiliare.ro, cel mai accesat site românesc din domeniu, a realizat un raport în care este consemnată majorarea prețurilor în luna mai a acestui an, estimare făcută pe baza unui sistem de calcul folosit de specialiștii din spatele platformei.
„În ultimele 30 de zile, cererea atât pe segmentul chiriilor cât şi al vânzărilor a înregistrat un avans important faţă de luna anterioară, la nivel naţional. În ceea ce priveşte achiziţia, avem un avans al cererii de 13%, în vreme ce interesul pe chirii a crescut cu 30%. Oraşele unde cererea a crescut cel mai mult sunt Constanţa, Sibiu, Oradea, Timişoara şi Braşov”, spune directorul de marketing al Imobiliare.ro, Daniel Crainic, pentru Adevărul.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!