Medicament periculos, viral pe TikTok. Ieftin și eliberat fără rețetă, femeile îl iau pentru a-și mări sânii și fundul

8 aprilie 2023 19:00   Fapt divers

Tot mai multe femei visează la un corp perfect. Aceste tinere sunt obsedate să aibă „forme” de clepsidră, cu sânii și fundul cât mai mari. Iar recent, pe rețelele sociale, un medicament le ajută să reușească. Se eliberează fără rețetă și costă mai puţin de 10 euro o cutie. Însă, medicii atrag atenția că acesta poate fi periculos.

Pe Instagram, TikTok sau Youtube, femeile care doresc un fizic ca al lui Kim Kardashian îşi spun „skinny”(slăbănoage n.r). Iar pentru a avea acel corp de clepsidră, adică fese şi sâni mai mari, ele apelează la un mic „truc” ce a devenit viral: Periactin - un medicament ieftin și eliberat fără rețetă.

Este un medicament periculos

Fotografii înainte şi după administrarea acestui medicament arată, într-adevăr, schimbări. Dar, acest Periactin (al cărui ingredient activ este ciproheptadina) nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii. De asemenea, el îngrașă, de aceea medicii atrag atenția că poate fi periculos.

Ce este ciproheptadina? Este un „medicament foarte vechi, comercializat în Franţa încă din anii 1960”, care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente. Totodată, până în 1994, acest medicament era indicat „pentru stimularea apetitului la pacienţii cu apetit redus însoţit de scădere în greutate”, potrivit doctorului Laurent Chouchana, membru al Societății Franceze de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT), relatează News.ro.

De asemenea, el a mai adăugat că somnolenţa, dar uneori şi convulsiile, halucinaţiile şi efectele mai grave - cum ar fi probleme hepatice, sanguine şi cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet, sunt provocate de consumul de ciproheptadină.

Chestionaţi de AFP, reprezentanții farmaciilor din Franța, acolo unde medicamentul este eliberat fără rețetă, asigură că nu îl vând decât „foarte rar”, dar medicamentul este accesibil şi pe internet. „Am descoperit ucenici vrăjitori care dădeau reţete medicale incredibile, cu scopul de a arăta ca Kim Kardashian, la limita practicării ilegale a medicinei”, a mai spus Laurent Chouchana.

În anii 2000, înainte de apariția rețelelor de socializare, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Iar în 2011, într-un studiu științific realizat în Republica Democrată Congo se arată că deoarece oamenii deveniseră dependenţi de ciproheptadină, au fost observate cazuri de obezitate.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Mai multe