Sharon Tate, victima „Familiei Manson”. Cum a fost ucisă soţia lui Roman Polanski

1 februarie 2024 10:35   Fapt divers

Dintre toate decesele celebrităților de la Hollywood care au umplut paginile ziarelor de-a lungul vremii, se poate spune că cea a lui Sharon Tate a fost destul de macabră și bizară. Însărcinată în opt luni, soția lui Roman Polanski a fost victima sectei lui Charles Manson.

Sharon Marie Tate s-a născut în Dallas, fiind cea mai mare dintre cele trei fiice ale colonelului Paul James Tate și soției sale, Doris Gwendolyn. La numai şase luni, a câștigat primul său titlu de Miss, la concursul „Tiny Tot of Dallas Pageant”. În anii copilăriei, a locuit în șase orașe, fiindu-i greu să lege prietenii cu cei de vârsta sa. Dar, în schimb, a fost îngestrată cu o frumusețe răvășitoare, câştigând cinci consursuri de Miss numai în 1959.

Mutată cu familia în Italia, Sharon a devenit o mică celebritate locală după ce a apărut pe coperta revistei Stars and Stripes, în costum de baie, şi a făcut figuraţie în pelicula lui Paul Newman, „Hemingway’s Adventures of a Young Man”. În 1967, a pozat nud în Playboy.

Tot la sfârşitul anilor ’60, l-a întâlnit pe Roman Polanski într-un club de noapte şi s-a îndrăgostit nebuneşte de el. S-au căsătorit pe 20 ianuarie 1968, cu o condiţie clară din partea lui: să-l lase în continuare să se bucure de viaţă. Adică să-i fie infidel. „El mă minte, iar eu mă prefac că îl cred”, spunea actrița. Cariera ei a continuat, totuşi, să evolueze, între timp rămânând însărcinată, motiv pentru care şi-au mutat reşedinţa în apropiere de Los Angeles, la adresa 10050 Cielo Drive, din Bel Air.

Din păcate, a fost şi casa în care a murit. Sharon Tate, în vârstă de 26 de ani, care se afla în ultima lună înainte de a aduce pe lume un copil, organizase o petrecere între prieteni în seara de 8 august 1969. Însă, aceasta avea să se termine printr-un masacru sălbatic. În dimineaţa de 9 august, cameristei actriţei şi apoi poliţiştilor sosiţi la fața locului li s-a înfățișat privirilor o imagine de-a dreptul halucinantă.

Tragedia care a zguduit întreaga naţie americană

Despre „crimele din Orașul Îngerilor” comise în noaptea de 8 spre 9 august 1969, au scris pe larg toate gazetele din lume, inclusiv cele de la București:

„Cei de la Police Department din Los Angeles sunt obişnuiţi să le sune telefonul şi, de la celălalt capăt al firului, să li se anunţe descoperirea unui «D.B.» (prescurtare de la «dead body» - cadravru). Căci acest oraş care dă tonul modei americane, care deţine întâietatea în ce priveşte numărul de maşini, este în acelaşi timp un «El Dorado» al crimei din Statele Unite. De aceea, nici când, în dimineaţa lui 9 august, un trecător ce-o întâlnise pe stradă, urlând şi plângând, pe Winifred Chapman, camerista lui Tate, a anunţat lugubra descoperire făcută la vila soţilor Polanski, poliţiştii n-au părut prea impresionaţi de faptul că acolo se găseau cinci «D.B.».”, potrivit dosaresecrete.ro.

Când au ajuns, însă, în cartierul rezidenţial al stelelor Hollywood-ului, Bel Air, autoritățile au rămas fără cuvinte. „În lunga mea carieră n-am mai văzut ceva asemănător. Nici chiar Polanski, care e un regizor al ororilor, n-ar fi putut imagina o tragedie atât de oribilă. Nici chiar Hitchcock, vă asigur”, declara locotenentul Robert Helder, şeful brigăzii de omucideri a poliţiei din Los Angeles.

Inspectorul Howard E. Yarbell, care încerca să dezlege misterul asasinatelor, menţiona și el: „Am 24 de ani de experienţă în spate. Dar un asemenea caz nu mi-a mai trecut prin mâini…”.

Ce se întâmplase? Pe 9 august 1969, „Familia Manson” a dat buzna în livingul ei şi a curmat vieţile a cinci oameni: Sharon Tate şi prietenii ei, Abigail Folger, Voytek Frykowski, Steve Parent şi Jay Sebring, cât și copilul nenăscut al actriţei. Sharon a fost înjunghiată de 16 ori, apoi spânzurată. Tragedia californiană a zguduit întreaga naţie americană atât prin cruzimea cu care a fost înfăptuită, cât şi prin absurditatea ei.

Familia Manson

În ciuda recompensei de 25.000 dolari oferită de actorul britanic Peter Sellers şi de un grup de prieteni ai acestuia persoanei ce va furniza informaţii cu privire la împrejurările asasinatului de pe Cielo Drive, în ciuda interogării a 400 persoane şi chiar a arestării a două persoane asupra cărora au fost găsiţi 4.000 dolari şi 45 de kilograme de marijuana, și care erau cunoscute ca „permanenţi” ai unor localuri de noapte pe care le frecventa Sharon Tate şi cercul său de prieteni, poliția a fost nevoită să recunoască faptul că nu deţinea niciun indiciu care să permită descoperirea şi prinderea asasinilor.

Câteva luni mai târziu, misterul crime oribile din Los Angeles a fost rezolvat. Poliția l-a arestat pe un anume Charles Manson, liderul unei secte care se autointitula „Familia Manson”. „Discipolii”, mai ales „discipolele”, îl numeau pe bărbat ca fiind „Dumnezeu”, „Satana” sau „Iisus”, în funcție de circumstanțe.

O fostă adeptă, Susan Atkins, deținută și ea într-o închisoare de femei pentru trafic de droguri, i-a mărturisit colegei sale de celulă că a participat la masacrul din casa Bel Air. Cea din urmă a transmis această informație gardienilor. Detaliile dezvăluite de Susan Atkins au determinat poliția să aresteze alți complici. Mărturisirea ei a fost urmată de cea a Patriciei Krenwinkel, o altă femeie implicată în tragedie, care a declarat că cei implicați au comis crimele fără niciun motiv aparent, din cauza constrângerii „hipnotice” a lui Charles Manson. Ea a mai spus că banda i-a ucis pe compozitorul Gary Hinman, și pe soții Lablanca.

Atkins a povestit despre uciderea actriţei Sharon Tate în timpul procesului: „Am ucis-o, am lovit-o cu pumnalul şi ea a căzut. Apoi am lovit-o din nou. Nu ştiu de câte ori am lovit-o şi nici de ce am făcut acest lucru”.

Charles Manson, care a fost condamnat pe viață pentru şapte capete de acuzare pentru crimă şi unul pentru complicitate la crimă, a murit în închisoare în 2017, la vârsta de 83 de ani. Condamnatul se afla încarcerat din 1989 la penitenciarul Corcoran din California și făcuse, de-a lungul timpului, 12 cereri de eliberare condiţionată.

Mai multe