Criminali la 10 ani. Jon și Robert, băieții care au șocat o întreagă națiune

Unele dintre cele mai terifiante crime din istorie nu au fost comise de adulți în toată firea, ci de copii în toată regula. În 1993, doi băieți britanici, ambii cu vârsta de 10 ani, au răpit un băiețel de doar 2 ani în timp ce acesta era cu mama sa în mall, l-au torturat și l-au lovit până a decedat. Ulterior, i-au lăsat trupul neînsuflețit pe calea ferată.

Jon și Robert, criminali la vârsta de 10 ani / Foto: Colaj captură video
Jon și Robert, criminali la vârsta de 10 ani / Foto: Colaj captură video

În 2 februarie 1993, Jon Venables şi Robert Thompson, care aveau 10 ani la momentul incidentului, l-au răpit, într-un mall din Bootle, Marea Britanie, torturat şi ucis pe micuţul James Bulger, în vârstă de doar 2 ani. Deși păreau a fi doi băieți obișnuiți, ei au șocat o întreagă națiune cu crima înfiorătoare.

După ce l-au răpit pe James în timp ce acesta era cu mama sa la cumpărături în mall și l-au dus la 2.5 km de Liverpool, într-un sat numit Walton. Pe drum, cei trei au fost văzuți de 38 de persoane, dintre care două i-au interogat pe băieți, deoarece micuțul era în lacrimi și părea că are o rană la cap. Jon și Robert l-au lovit cu cărămizi și pietre, iar apoi l-au orbit cu vopsea albastră. Tortura a luat sfârșit când l-au lovit cu o bară de fier de 10 kg, provocându-i multiple fracturi de craniu. Trupul neînsuflețit al băiețelului a fost găsit după două zile în apropierea unei căi ferate. Crima a provocat o reacţie emoţională intensă în ţară.

Au fost condamnați la închisoare pe viață

După câteva luni, pe 24 noiembrie 1993, amândoi au fost condamnați la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav, fiind cele mai tinere persoane condamnate din istoriea Marii Britanii. Dar numai după 8 ani, o comisie a stabilit că tinerii de 18 ani nu mai reprezentau o amenințare pentru siguranța publică, astfel că au fost eliberați. De asemenea, cei doi au primit noi identități pentru a nu mai fi în atenția publică, potrivit tabloidului britanic DailyMail. Deși Robert Thomson a trăit discret și nu a mai fost implicat în alte infracțiuni, Jon Veneblas a avut multiple probleme cu legea și a ajuns din nou la închisoare.

Regizorul irlandez Vincent Lambe a realizat un scurt-metraj de 30 de minute despre crima lui James, intitulat „Detainment'”, pe care îl prezintă ca pe o „istorie adevărată bazată pe transcrierea unor interviuri făcute de poliţie şi înregistrări”. Părinţii micuțului i-au cerut cineastului să-şi retragă scurt-metrajul din cursa pentru Oscaruri şi să renunţe la distribuţia acestuia, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net