Singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire, la 1 decembrie 1918. Povestea lui Samoilă Mârza
Astăzi, 1 Decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională. Datorită tânărului Samoilă Mârza, ne putem bucura de singurele imagini cu momentul care a schimbat istoria ţării. El a fost singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.
Născut pe 18 septembrie 1886, într-o familie de ţărani din Galţiu, judeţul Alba, Samoilă Mârza a făcut școala primară la Școala poporală greco-catolică confesională din Galtiu, după care, studiile liceale le-a finalizat în Alba Iulia. După absolvirea liceului în 1911, a lucrat ca ucenic la atelierul fotografului sibian Karl Jainek, doar că nu a apucat sî profeseze prea mult, întrucât a început Primul Război Mondial și a fost trimis pe front, ca militar în armata austro-ungară.
„În 1914, am fost chemat pe front și am avut noroc că am avut meseria de fotograf și am fost înrolat în armată ca subofițer și fotograf toprogaf.
Am ajuns cu patru zile înainte de Marea Adunare Națională de la Galtiu, iar acolo am participat la sfințirea steagului la Biserică, am participat la ședințele organizate”, a relatat Rareș Diodiu, în numele fotografului Samoliă Mârza, relatează Antena3.ro.
„Am realizat fotografii cu tribuna oficială și cu Marea Adunare de la Alba Iulia”
Pleacă la Viena în toamna anului 1918, ca urmare retragerii militarilor români organizată de Consiliul Național Român Central de la Arad. Revine în satul natal chiar cu câteva zile înainte de Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de unde va parcurge cu bicicleta drumul de 11 kilometri până la Alba Iulia.
„Am ajuns în sfârșit aici la Teiuș. De aici voi merge la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Suntem în dimineața zilei de 1 decembrie, am luat cu mine și aparatul de fotografiat, iar, împreună cu ceilalți consăteni, vom porni spre Alba Iulia la Marea Adunare Națională.
Am realizat trei fotografii cu delegația din Galtiu, în satul meu, de unde am plecat în spre Alba Iulia. Ajuns la Alba Iulia, am realizat fotografii cu tribuna oficială și cu Marea Adunare de la Alba Iulia, unde au participat peste 100.000 de români”, a mai relatat Rareș Diodiu, în numele fotografului Samoliă Mârza.
Singurele imagini de la momentul Marii Uniri
„Norocul că azi avem fotografii de la momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 i se datorează lui Samoilă Mârza, cunoscut drept fotograful Unirii. Prezența lui la Alba Iulia a făcut să avem astăzi șase fotografii, trei cu mulțimea și trei cu tribunele unde s-au ținut cuvântări în acea zi de duminică”, a declarat Liviu Zgârciu, istoric, despre Samoilă Mârza.
Fotografiile lui Samoilă Mârza au rămas singurele imagini de la Marea Unire din 1918. Pe data de 19 decembrie 1967, la vârsta de 81 de ani, singurul fotograf care a imortalizat momentul care a schimbat istoria ţării s-a stins din viață din cauza unei boli care a avut o evoluţie rapidă.