Țăranul român care i-a cerut socoteală unui important împărat. A mers pe jos în opinci până la Roma ca să-și vadă strămoșii pe Columna lui Traian și a luptat pentru idealul Marii Uniri
Este un nume pe care poate că foarte mulți dintre noi îl vor recunoaște, însă nu cu toții ne vom și aminti cât de impresionantă a fost viața acestui om. Badea Cârțan a fost țăranul român care a mers până la Roma pe jos, în opinci și a avut curajul să îi ceară socoteală și împăratului Franz Josef.
Este un nume faimos în istoria poporului nostru, însă nu mulți dintre noi își mai amintesc astăzi chiar cât de fascinantă a fost viața lui! Este vorba despre Gheorghe Cârțan, care a devenit o legendă în poporul nostru sub numele de Badea Cârțan.
El era fiul unui simplu țăran și s-a născut pe 24 ianuarie 1849, în Cârțișoara (județul Sibiu), chiar în casa unor foști iobagi de pe moșia contelui Teleki. Badea Cârțan a fost nevoit să muncească de la o vârstă fragedă, pentru a-și putea asigura traiul, așa că pleca cu animalele la păscut, chiar la hotarul satului.
A dorit să se întâlnească cu împăratul Franz Josef
Badea Cârțan nu a putut să meargă la școală deloc, însă după ce tată lui moare, în iarna lui 1866, tânărul cioban pornește alături de 40 de oi înspre România. În acest moment el se împrietenește cu Ion Cotiga, un fiu de subprefect care îi va fi și dascăl.
Badea se ascunde în România pentru a nu fi înrolat în armata austro-ungară, însă în timpul Războiului de Independență, între 1877 și 1878, el se înrolează voluntar în armata română. De asemenea, turma sa de oi, care acum ajunsese la 1.200 de capete, este rechiziționată aproape în totalitate de armată.
După război, se întoarce în Transilvania, unde are probleme cu legea deoarece oile sale au păscut pe terenurile unor sași. Spre nemulțumirea lui, daunele pe care trebuia să le plătească au fost mult mai mari decât paguba făcută de oi.
A ajuns și la Roma
El încearcă să ajungă chiar la împăratul Franz Josef pentru a cere dreptatea, însă eforturile sale sunt în zadar. Totuși, după ce este bătut de jandarmi în timpul unui proces al memorandiștilor, la Cluj, el ajunge în fața împăratului, care promite că îi va pedepsi pe cei vinovați.
Badea Cârțan ajunge în 1895 și la București, unde merge pe jos, pentru a vedea statuia lui Mihai Viteazul. El rămâne un timp la București, unde se întâlnește cu mai multe personalități ale vremii. În 1896, el ajunge și la Roma, unde vede Columna lui Traian, iar, din păcate, câțiva ani mai târziu, Badea Cârțan moare, în 1911.