#Casa Regală a Marii Britanii

Ce a primit fiecare moștenitor regal din averea reginei Elisabeta a II-a. Nu toți moștenesc aceeași suma

21 septembrie 2024 9:09   Internațional

De la moartea Reginei Elisabeta a II-a, au apărut numeroase întrebări cu privire la distribuirea moștenirilor sale, inclusiv cine a moștenit averea și bijuteriile din cadrul familiei regale britanice. După o domnie impresionantă de peste 70 de ani, Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, s-a stins din viață pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, potrivit site-ului stylecaster.com. 

Într-o celebrare de Crăciun din anul 1957, Regina a făcut o promisiune solemnă către Regatul Unit, afirmând că își va dedica „inima” și „devotamentul” față de Commonwealth. În discursul său, Regina a subliniat rolul său diferit față de cel al altor lideri:

„Nu vă pot conduce în luptă”, a spus ea, „Nu vă pot oferi legi și nu administrez justiția, dar pot face altceva: pot oferi inima mea și devotamentul meu față de aceste insule vechi și față de toate popoarele din frăția noastră de națiuni.”

Deși testamentul său nu a fost făcut public, au apărut numeroase rapoarte cu privire la moștenitorii din cadrul familiei regale, evidențiind membrii care au primit părți din averea Reginei Elisabeta și cei care au fost excluși complet.

Regele Charles al III-lea

După decesul Reginei, Regele Charles al III-lea a moștenit Subvenția Suverană, o alocație anuală acordată familiei regale britanice, finanțată din contribuțiile contribuabililor.

Această subvenție își are rădăcinile într-un acord istoric din 1760, când Regele George al III-lea a renunțat la veniturile sale în favoarea unei plăți anuale fixe pentru el și descendenții săi. Cunoscuta anterior drept „Lista civilă”, aceasta a fost rebranduită în 2012 ca Subvenția Suverană.

Charles, fiind primul copil al Reginei Elisabeta și al Prințului Philip, a moștenit această subvenție, dar și o parte din vasta avere a Coroanei. Profiturile din Crown Estate, evaluată la 19 miliarde de dolari, îi aduc monarhului aproximativ 25% din veniturile anuale, care sunt destinate întreținerii proprietăților regale, costurilor de călătorie și salariilor angajaților.

Crown Estate include o rețea extinsă de proprietăți și terenuri în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Prințesa Anne

Potrivit unor rapoarte, Prințesa Anne, împreună cu frații ei, Prințul Andrew și Prințul Edward, a primit o parte din Subvenția Suverană, dar valoarea exactă a acestei moșteniri nu este cunoscută.

Unii speculează că Anne a fost recompensată și cu un nou titlu regal, în lumina importanței sale crescânde în urma morții Reginei.

Anne, al doilea copil al Reginei și unica sa fiică, a împărtășit amintiri personale despre ultimele momente petrecute alături de mama sa, descriindu-le ca fiind un „privilegiu” și o „onoare”.

Prințul Andrew

Prințul Andrew, al treilea copil al Reginei, a moștenit, printre altele, doi dintre corgii Reginei: Muick și Sandy.

Aceștia i-au fost oferiți Reginei de Andrew și fiicele sale, Beatrice și Eugenie, pentru a o înveseli în timpul pandemiei și în timp ce Prințul Philip se afla în spital. Acest gest a fost văzut ca o formă de sprijin emoțional pentru Regină.

Prințul Edward

Cel mai mic dintre frații regali, Prințul Edward, a moștenit și el o parte din Subvenția Suverană, împreună cu frații săi mai mari.

Deși valoarea exactă a moștenirii sale nu este publică, Edward, care deține titlul de Conte de Wessex, a fost profund marcat de pierderea mamei sale.

Într-o postare emoționantă pe Instagram, el a descris legătura profundă dintre familia sa și Regină, subliniind cum moartea acesteia a lăsat un „gol de neimaginat” în viața lor.

Prințul William

După decesul reginei Elisabeta a II-a, prințul William a moștenit Ducatul de Cornwall, o proprietate privată evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de dolari. Acest domeniu, care a fost deținut anterior de tatăl său, regele Charles al III-lea, se întinde pe o suprafață de 140.000 de acri în Regatul Unit.

Ducatul este destinat să finanțeze diverse activități, atât publice, cât și private, inclusiv inițiative caritabile, sub titlul de Duce de Cornwall, pe care William l-a preluat după dispariția reginei.

Ducatul de Cornwall a fost creat în 1337 cu scopul de a oferi suport financiar moștenitorului tronului. Acesta generează venituri prin administrarea și exploatarea de terenuri, care includ atât zone rurale, cât și urbane, precum și insule și cabane de închiriat, distribuite în diferite regiuni ale Regatului Unit, inclusiv Țara Galilor și Cornwall.

În 2018, Ducatul a generat venituri de 28 de milioane de dolari pentru regele Charles și regina consort Camilla, o sumă comparabilă cu ceea ce se estimează că va câștiga și William alături de Kate.

Conform CNN, aproximativ jumătate din venitul anual al regelui Charles și al reginei consort a fost cheltuit pe călătorii și angajamente oficiale, în timp ce un sfert din aceste fonduri a fost destinat impozitelor. Restul, în valoare de 8,9 milioane de dolari, a fost distribuit copiilor săi cu Diana, adică lui William și fratelui său, Prințul Harry, precum și pentru diverse cheltuieli neoficiale și pentru un fond de economii regal.

Kate Middleton

În septembrie 2022, Radar Online a raportat că Kate Middleton ar urma să moștenească bijuterii în valoare de 110 milioane de dolari din colecția personală a reginei Elisabeta a II-a, care cuprinde 300 de piese ce i-au aparținut acesteia în mod special, distincte de bijuteriile Coroanei.

O sursă a declarat că regina s-a concentrat asupra pieselor care aveau o semnificație deosebită pentru ea și asupra celor pe care le considera meritorii de a le primi. Se zvonea că regina a făcut modificări de ultim moment la testamentul său, care ar fi surprins moștenitorii.

Deși bijuteriile moștenite de Kate au o valoare impresionantă, colecția nu include tiara Spencer, o coroană din diamante moștenită de prințesa Diana în anii '70. Aceasta a fost purtată la nunta ei cu regele Charles (atunci prințul Charles) în 1981. Conform casei de licitații Sotheby's, tiara este destinată fiicei lui Kate, Prințesa Charlotte.

Tiara Spencer este considerată una dintre cele mai celebre diademe din istoria modernă. A fost moștenită de John Spencer, al 8-lea conte Spencer, și a fost purtată la nunta tuturor celor trei fiice ale sale: Lady Jane în 1978, Lady Sarah în 1980 și, în cele din urmă, Lady Diana în 1981. Ultima dată, tiara a fost purtată de Celia McCorquodale, nepoata celui de-al 10-lea conte Spencer, la nunta sa din primăvara anului 2018.

Prințul Harry

Prințul Harry este cel mai tânăr fiu al regelui Charles al III-lea și al defunctei sale soții, Diana, prințesă de Wales. Ca nepot al reginei Elisabeta a II-a, Harry poartă titlul de duce de Sussex și este căsătorit cu Meghan Markle, ducesa de Sussex.

El este, de asemenea, fratele mai mic al Prințului William și tatăl strănepoților reginei: Archie Harrison Mountbatten Windsor și Lilibet Diana Mountbatten Windsor, numită după porecla din copilărie a reginei.

În martie 2021, într-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, Harry a vorbit despre provocările financiare întâmpinate după ce tatăl său, prințul Charles, i-a suspendat accesul la fonduri la începutul anului 2020, în urma deciziei sale și a lui Meghan de a se distanța de familia regală britanică și de a se muta în Statele Unite.

Harry a menționat că a reușit să își permită securitatea necesară datorită fondurilor pe care mama sa le-a lăsat în urmă, afirmând: „Fără asta, nu am fi putut face asta.”

Harry a primit moștenire de la prințesa Diana

Deși testamentul Dianei prevedea ca averea ei să fie împărțită între William și Harry la 25 de ani, fondurile au fost păstrate până când au împlinit 30 de ani. Totuși, frații au avut acces la dobânzile generate de aceste fonduri mai devreme. Pe lângă William și Harry, testamentul lui Diana a inclus și alte persoane pe care ea dorea să le sprijine, inclusiv pe majordomul său, Paul Burrell, și 17 dintre nașii săi.

Pe 15 septembrie 2024, când Harry a împlinit 40 de ani, s-a raportat că a primit peste 10 milioane de dolari dintr-un fond fiduciar de familie creat de Regina Elisabeta, Regina Mamă, când el avea doar 10 ani.

Prima plată a fost efectuată când Harry a împlinit 21 de ani. Un fost consilier de la Palat a explicat pentru The Times of London că acest fond fiduciar a fost o modalitate prin care Regina Mamă a putut să aloce resurse financiare pentru strănepoții săi, având în vedere aspecte fiscale și de planificare a averii.

În ceea ce o privește pe Meghan, sursele au sugerat că regina a decis să o excludă din moștenirea sa, speculând că aceasta ar putea fi fie o chestiune de „simț practic”, fie o reacție la drama familială dintre Harry, Meghan și familia regală din anii anteriori. Insiderii au sugerat că decizia ar putea să nu fie din răutate, ci mai degrabă un mesaj subtil din partea reginei, menționând: „Culegeți ceea ce semănați.”

Mai multe