#Război Ucraina-Rusia

Decizie fără precedent a celui mai mare fond de investiții din lume. Economia Rusiei se prăbușește

28 februarie 2022 8:17   Internațional
Ultima actualizare:

Fondul suveran de investiții de 1,3 trilioane de dolari al Norvegiei, reprezentând cel mai mare fond de investiții din lume, își va cesiona activele rusești după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă.

Activele rusești ale fondului, constând în acțiuni la aproximativ 47 de companii, precum și în obligațiuni guvernamentale, valorau aproximativ 25 de miliarde de coroane norvegiene, echivalentul a 2,83 miliarde de dolari, la sfârșitul anului 2021, o depreciere față de 30 de miliarde de coroane înregistrate cu un an mai devreme, a transmis guvernul.

„Am decis să înghețăm investițiile fondului și am început un proces de vânzare din Rusia”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Stoere într-o conferință de presă.

Ce se va întâmpla cu economia Rusiei

La sfârșitul anului 2020, ultima dată când fondul a prezentat o defalcare a activelor sale rusești, deținea obligațiuni guvernamentale în valoare de 6,7 miliarde de coroane și acțiuni în valoare de 23,3 miliarde de coroane, potrivit Norges Bank Investment Management (NBIM).

Cea mai valoroasă acțiune într-o firmă individuală la sfârșitul anului 2020 a fost la Sberbank, unde deținea la acea vreme 0,83% în valoare de 6,0 miliarde de coroane, făcând fondul al patrulea cel mai mare acționar, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

A doua și a treia companie ca marime, la sfârșitul anului 2020, au fost în firmele energetice Gazprom și Lukoil, potrivit Business Insider.

Decizia Norvegiei a venit la doar câteva zile după ce CEO-ul fondului suveran de avere, Nicolai Tangen, a vorbit despre dificultățile de a-și vinde participațiile rusești, a informat presa Borsen . Bursa rusă a scăzut, indicele MOEX Rusia a scăzut cu 35% până în prezent.

„Aceasta este evident o dilemă, dar vânzarea de pe piață nu este albă sau negră”, a declarat Tangen pentru presa daneză. „Bursa de la Moscova a scăzut considerabil în ultimele zile și, dacă ne vindem acțiunile acum, oligarhii ruși le-ar putea cumpăra la preț ieftin”.

Joi, 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie asupra Ucrainei, reprezentând un act militar ce nu a mai avut loc pe teritoriul european de 70 de ani. În timpul războiului, Federația Rusă a atacat civilii și a încălcat mai multe legi convenite la Convenția de la Geneva.

Citește și A cincea zi de război în Ucraina. Imagini prin satelit cu trupe ruseşti care se îndreaptă spre Kiev. Belarus, pregătit să atace direct Ucraina

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe