Momentul care a contribuit la declinul sănătății Reginei Elisabeta a II-a: «Este vorba despre pierderea voinței»
Anunţul morţii Reginei Elisabeta a II-a a îndoliat o lume întreagă! S-a stins joi seară, la Castelul Balmoral din Scoţia, la vârsta de 96 de ani. A fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi a domnit timp de 70 de ani.
După terminarea celor 10 zile de doliu naţional, Regina va fi înmormântată lângă fostul ei soţ, prinţul Philip, la capela St. Paul din Londra. Imediat după moartea mamei sale, Charles (73 de ani) a devenit Rege, fiind cel mai bătrân monarh britanic care urcă pe tron.
Citește și: TMZ: Casa Regală nu a dorit ca Meghan Markle să fie la căpătâiul Reginei Elisabeta a II-a
Joi, 8 septembrie 2022, a avut loc călătoria cea mai sumbră pentru membrii familiei regale, care au venit de urgenţă pe aeroportul Aberdeen din Scoţia, cu elicoptere şi avioane ale forţelor regale britanice. Charles şi Anne au fost la căpătâiul Reginei în ultimele momente, ceilalţi doi copii ai săi, Andrew şi Edward, ajungând mai târziu la castel. S-au dus la Balmoral şi nepoţii ei, William şi Harry. Ducele de Sussex a ajuns ultimul, la o oră după moartea monarhului de 96 de ani, şi nu a fost însoţit de Meghan Markle, care a ales să rămână la Londra. Vineri, Harry a fost şi primul membru al familiei regale care a plecat din Scoţia.
Simbol emoționant deasupra Palatului Buckingham
Mii de oameni s-au perindat încă de joi după-amiază în faţa porţilor Palatului Buckingham şi ale Castelului Balmoral. Chiar dacă a plouat torenţial, oamenii au simţit nevoia să îi aducă un omagiu Reginei Elisabeta II-a. Un moment emoţionant al serii a fost acela când, la Palatul Buckingham a apărut un curcubeu dublu.
„Acesta este un semn că va veghea asupra noastră pentru totdeauna”, au spus oamenii strânşi în faţa palatului regal, conform Daily Mail.
Vineri, steagurile de pe clădirile regale au fost arborate în bernă, în timp ce clopotele au sunat la Westminster Abbey, la Catedrala St. Paul şi la Castelul Windsor. Au fost trase salve de tun - o rundă pentru fiecare an al vieţii Reginei – în Hyde Park, din Londra. Catedrala St. Paul din Londra a organizat o „slujbă de rugăciune şi reflecţie”, în memoria Reginei Elisabeta a II-a, difuzată în direct de BBC.
Regele Charles al III-lea a aterizat la Londra, vineri după amiază, unde s-a întâlnit imediat cu premierul Liz Truss. Când a ajuns la Palatul Buckingham alături de Camilla, a petrecut câteva minute stând de vorbă cu supuşii săi, adunaţi cu miile la intrare.
Nu rata nici: VIDEO Primul discurs al Regelui Charles al III-lea. Camilla devine regină consoartă
Charles se va întâlni şi cu Earl Marshal, Ducele de Norfolk, care se ocupă de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare. Regele va decide durata doliului regal pentru membrii familiei (care cel mai probabil va fi de o lună). De asemenea, va declara ziua înmormântării - zi de de doliu naţional. Prim-ministrul şi miniştrii vor participa la un serviciu public de comemorare la Catedara St Paul’s din centrul Londrei.
Sâmbătă, Consiliul de Aderare se întruneşte la Palatul St. James din Londra pentru a-l proclama oficial pe Charles ca noul suveran. Apoi, Charles ţine primul său discurs în Consiliul Privat, însoţit de Regina Consoartă Camilla. Apoi, Regele Charles al III-lea îşi va depune jurământul oficial.
Duminică, sicriul Reginei este aşteptat să fie dus de la Balmoral la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, pentru că suverana s-a stins în Scoţia, primul ritual de înmormântare va fi unul scoţian.
Luni, un cortegiu funerar de-a lungul Royal Mile din Edinburgh până la Catedrala St Giles va fi urmat de o slujbă şi de Privegherea Prinţilor la care vor participa membrii familiei regale. Charles va călători în alte ţări ale Regatului Unit - Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – proces cunoscut sub numele de Operaţiunea Spring Tide.
Marţi, sicriul Majestăţii Sale va fi transportat cu trenul la Londra. Apoi, va fi în depus la Palatul Buckingham, unde va avea loc o repetiţie pentru procesiunea funerară.
Miercuri, sicriul va fi transportat la Westminster Hall, după o slujbă condusă de Arhiepiscopul de Canterbury. Publicul îşi va putea aduce omagiul timp de patru zile, timp în care cel mai probabil vor veni şi şefi de stat pentru a aduce un tribut monarhului.
Vineri, Regele mai are o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss. Seara are loc o recepţie pentru şefii de stat, guvernatorii generali, prim-miniştrii şi alţi oaspeţi oficiali aflaţi în vizită.
Luni, 19 septembrie, este aşteptată să aibă loc o ceremonie funerară statală, care va fi televizată de la Westminster Abbey. Apoi, Regina va fi înmormântată la Capela St. George din Castelul Windsor, în Royal Vault, alături de tatăl său, George al VI-lea şi de regretatul său soţ, prinţul Philip, iubirea vieţii ei.
Philip a renunțat la toate titlurile pentru Lilibet
Pierderea Prinţului Philip în urmă cu 17 luni (9 aprilie 2021) a afectat-o serios pe Regina Elisabeta, a declarat un medic. Majestatea sa nu ar mai fi putut face faţă fără cel care i-a oferit putere şi alinare. Cuplul regal a fost căsătorit timp de 73 de ani, înainte ca ducele de Edinburgh să moară pe 9 aprilie 2021, cu doar două luni înainte să împlinească 100 de ani.
„Este mai mult despre pierderea voinţei decât despre sănătate. Din punct de vedere fiziologic, pierderea prinţului Philip i-ar fi putut cauza un stres sever”, a declarat medicul Deb Cohen-Jones pentru FEMAIL.
S-au iubit timp de şapte decenii, iar Philip, prinţul Greciei şi al Danemarcei la acea vreme, a renunţat la aceste titluri şi a adoptat numele de familie al bunicilor materni, fiind cunoscut ca locotenentul Philip Mountbatten. După ce a devenit soţul Elisabetei a II-a, el a primit titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenewich. Regina l-a numit prinţ al Marii Britanii în anul 1957, iar în anul 2011 i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei regale britanice.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.