Charles al III-lea, proclamat oficial rege, la Palatul Saint James din Londra

10 septembrie 2022 9:03   Internațional
Ultima actualizare:

Charles al III-lea a fost numit oficial rege sâmbătă, 10 septembrie. În cursul zilei de 9 septembrie, fiul reginei Elisabeta a II-a a fost ovaționat, în fața Palatului Buckingham, de mii de oameni sosiți să-l întâmpine la întoarcerea sa de la Balmoral. Moștenitorul Coroanei a făcut baie de mulțime și le-a mulțumit tuturor pentru sprijinul oferit în aceste momente extrem de dificile pentru întreaga familie regală. 

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege sâmbătă, preluând locul mamei sale, Elisabeta a II-a, a cărei moarte a îndoiliat Marea Britanie și a avut un ecou fără precedent în întreaga lume. El a fost numit rege de către Consiliul de Ascensiune, un organism ceremonial istoric care se reuneşte pentru a desemna pe fiecare dintre noii monarhi ai Regatului Unit.

Citește și: Primul discurs al regelui Charles al III-lea 

Din Consiliul de Ascensiune fac parte principalii miniștri ai Guvernului, iar ceremonia a avut loc la Palatul James din Londra și a fost transmisă în direct de către televiziunile britanice. La finalul ceremoniei, miniștrii s-au deplasat către Palatul Buckingham, unde a avut loc o audiență cu noul monarh, conform tradiției.

Charles a devenit, în mod oficial, regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea a susţinut un scurt discurs, iar apoi a citit şi semnat documentul prin care a fost proclamat suveran britanic, în cea de-a doua parte a ceremoniei de la Palatul St James din Londra.

„Mama mea a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar acum când jelim, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această moştenire profundă şi de datoriile şi responsabilităţile serioase care îmi revin acum mie", a declarat Regele Charles al III-lea în discursul său.

Regele Charles al III-lea a aprobat sâmbătă un ordin conform căruia ziua funeraliilor suveranei Elisabeta a II-a va fi decretată sărbătoare legală în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. În acest moment nu este cunoscută data în care Elisabeta a II-a va fi înmormântată, însă ăn mod cert, ceremonia va avea loc în aproximativ o săptămână. 

Charles a susținut vineri, 9 septembrie, primul discurs în calitate de rege 

În cursul zilei de vineri, 9 septembrie, prințul Charles a susținut primul său discurs televizat în calitate de monarh. El a vorbit despre devotamentul și tăria de care mama sa, regina Elisabeta a II-a a dat dovadă în cei 70 de domnie și a subliniat că atitudinea ei va fi un reper pentru el în vremea care va urma.

Vezi și: Imagini emoționante de la Palatul Buckingham. Mii de oameni s-au adunat în fața porților 

În plus, Charles a amintit despre soția sa, Camilla, care va deveni regină consoartă și despre fiul său cel mare, William, care va purta titlul de duce de Wales. Charles nu a uitat nici de fiul cel mic, Harry. 

„Vreau, de asemenea, să îmi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, în timp ce continuă să își clădească viața peste hotare", a subliniat Charles. 

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la reședința de vacanță din Balmoral, Scoția. Alături în ultimele clipe i-au fost copiii și William. Din păcate, Harry nu a putut ajunge la timp pentru a-și lua adio de la iubita sa bunică, în ciuda eforturilor pe care le-a depus. 

Sursă foto: Gettyimages

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe