Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității

21 septembrie 2024 16:40   Internațional

Japonia a atins un nou record în ceea ce privește longevitatea umană, raportând un număr impresionant de peste 95.000 de persoane care au depășit vârsta de 100 de ani, conform datelor prezentate marți de guvernul japonez, citate de TV5 Monde.

Această statistică scoate în evidență provocările demografice cu care se confruntă Japonia, a patra cea mai mare economie din lume, caracterizată de o populație îmbătrânită și în continuă scădere.

La data de 1 septembrie 2024, Japonia număra 95.119 de centenari, cu 2.980 mai mulți decât în anul precedent. Dintre aceștia, 83.958 erau femei și doar 11.161 bărbați, conform unui raport emis de Ministerul Sănătății din Tokyo.

Un alt aspect relevant este faptul că populația de peste 65 de ani din Japonia a ajuns la un nivel record de 36,25 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 29,3% din totalul populației. Această creștere accentuează îmbătrânirea generală a societății japoneze.

Care este mâncarea preferată a celei mai bătrâne persoane din lume

Japoneza Tomiko Itooka a devenit cea mai vârstnică persoană din lume la onorabila vârstă de 116 ani, după decesul Mariei Branyas, care deținea anterior acest titlu și avea 117 ani, conform Guinness World Records.

Itooka, născută pe 23 mai 1908, a fost recunoscută drept cea mai bătrână persoană din lume de către organizația Gerontology Research Group, care validează vârsta persoanelor ce depășesc 110 ani. Această validare a plasat-o pe Itooka pe primul loc în clasamentul mondial al supercentenarilor.

Tomiko Itooka locuiește într-un azil din orașul Ashiya, Japonia, și a preluat titlul de cea mai vârstnică persoană în lume după anunțul decesului Mariei Branyas, făcut de familia acesteia marți. Guinness World Records a confirmat oficial noul său statut joi.

Când a aflat că a devenit cea mai bătrână persoană din lume, Itooka a răspuns simplu: "Mulțumesc", o frază pe care o folosește des și cu îngrijitorii săi de la azil.

Recent, cu ocazia aniversării vârstei sale, Itooka a primit flori, un tort și o felicitare din partea primarului orașului. Diminețile ei încep mereu cu o băutură populară cu aromă de iaurt, numită Calpis, iar alimentul ei preferat sunt bananele.

Mai multe