Aici se găsește cea mai bună sare din România! Gospodinele o folosesc pentru murături din cele mai vechi timpuri

4 octombrie 2024 16:53   Național

Nu orice tip de sare este potrivit pentru murături, iar dacă nu suntem atenți la ce folosim, riscăm ca eforturile și cheltuiala noastră să fi fost în zadar. Însă, pentru locuitorii unei zone anume din țara noastră, aceasta nu este o problemă care îi va îngrijora vreodată, deoarece sarea de aici este perfectă pentru murături!

Deja știm cu toții că solul din România este perfect pentru agricultură, însă nu mulți români știu că o zonă din țară produce un tip de sare perfect pentru murături! Dealurile de sare de aici înconjoară localitatea, iar gospodinele folosesc această resursă naturală încă din cele mai vechi timpuri.

Mai precis, este vorba despre localitatea Ocnița, din județul Dâmbovița. Acest loc este recunoscut de-a lungul țării pentru sarea sa, care este extrasă din adâncuri de către localnici. Din fericire, astăzi, procesul este mult mai simplu decât era cu secole, sau chiar și cu decenii în urmă.

Localitatea unde se găsește sarea perfectă pentru murături

„În prezent, malul cu sare reprezintă un paradis natural, o zona terapeutică importantă asupra căruia timpul și natură și-a făcut treaba foarte bine. În jurul malului cu sare putem vorbi despre cute diapire, izvoare cu apă sărată și galerii subterane.

Sunt formațiuni care au fost rezultate din cristalizare și precipitații, precum și trovanti. Astfel, Malul cu sare reprezintă un veritabil ecosistem”, spun cei de la Primăria Ocnița, potrivit adevarul.ro.

Sarea de aici este extrasă de mult timp, iar gospodinele o folosesc pentru murături, sau orice alt tip de saramură de care au nevoie. Rețeta locală de murături este una secretă, care a trecut din generație în generație de secole.

Gospodinele folosesc sarea extrasă din localitate

Și apa sărată din zonă este la fel de prețioasă pentru localnici, care o folosesc nu doar pentru diferite produse, dar chiar și pentru băi.

„Eu la un bidon de 100 de kilograme pun o găleată mare de apă sărată. Şi restul, mirodenii. Mai bag şi un porumb, gutuie, băgăm de toate acolo să miroasă frumos. De când mă ştiu fac aşa. Lumea ia apă şi pentru băi, ia cu bidoanele”, spune o localnică, conform sursei.

Mai multe