Anunțul important al ministrului Muncii pentru pensionarii care au primit taloanele de pensie greşite după recalculare: Pensionară: „o umilință totală”

13 septembrie 2024 5:23   Național

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a intervenit pentru a oferi clarificări și asigurări pensionarilor care au primit taloane de pensie greșite în urma procesului de recalculare. Cazul unei pensionare din București, prezentat de Antena 3 CNN, a scos la lumină situația unor pensionari care s-au confruntat cu astfel de erori. Pensionara a primit un talon cu pensia veche, deși ar fi trebuit să beneficieze de o pensie majorată.

O „umilință totală”

Femeia a descris această situație drept o „umilință totală”, spunând că seniorii sunt nevoiți să bată drumuri lungi pentru a-și revendica drepturile, și adesea primesc răspunsuri contradictorii atunci când solicită clarificări.

Ministrul Muncii a analizat situația cu mare atenție și a exprimat regretul său, afirmând că, dacă lucrurile stau așa cum a descris pensionara, ar dori să o contacteze personal pentru a-i cere scuze. „Am urmărit situația doamnei de aproximativ 20 de ori. Mi-aș dori, dacă aș putea să am contactul doamnei, să o sun și să îmi cer scuze, dacă lucrurile au stat așa cum le descrie”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

„Este inacceptabil ca pensionarii să primească răspunsuri diferite"

Referitor la colegii din Casele de Pensii care nu i-au oferit pensionarei un răspuns clar și corect, ministrul a subliniat că acest comportament este inacceptabil. Ea a făcut apel la calm și profesionalism, cerând ca toți pensionarii care vin la Casele de Pensii să fie tratați cu respect și seriozitate. „Este inacceptabil ca pensionarii să primească răspunsuri diferite de la angajați. Trebuie să fim mai atenți, mai calmi și să ne mobilizăm pentru a asigura o comunicare corectă și respectuoasă”, a adăugat ministrul.

Un alt caz, cel al unei pensionare din Pitești, care a primit o pensie mai mică în ciuda deciziei de recalculare, a fost și el comentat de ministru. Pensionara a semnalat că a primit cu 839 de lei mai puțin decât ar fi trebuit. Simona Bucura Oprescu a explicat că, deși au apărut aceste erori, pensionarii nu vor pierde niciun ban, iar sumele cuvenite vor fi acordate retroactiv, începând cu 1 septembrie.

Casa Națională de Pensii spune că problemele întâmpinate au fost izolate

Casa Națională de Pensii a intervenit și ea cu o serie de clarificări, menționând că procesul de recalculare a fost cel mai amplu din istoria sistemului public de pensii, impactând 4,6 milioane de pensionari. Potrivit instituției, problemele întâmpinate au fost izolate și s-au datorat volumului mare de muncă și timpului scurt avut la dispoziție pentru recalculare. CNPP a promis că disfuncționalitățile vor fi remediate rapid, iar pensionarii vor primi sumele corecte.

Mesajul oficial a subliniat că deși au existat neconcordanțe între taloanele primite și pensiile recalculate, toți pensionarii vor beneficia de drepturile lor complete. „Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii. Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil”, a transmis CNPP.

Ministrul Muncii a încheiat asigurând pensionarii că toate problemele vor fi soluționate și că aceștia nu vor pierde niciun ban, încurajând în același timp angajații din Casele de Pensii să își îmbunătățească comunicarea și să trateze fiecare pensionar cu respectul cuvenit.

Mai multe