Câți bani vor primi românii afectați de inundații? În județele Vaslui și Galați se instituie stare de alertă

16 septembrie 2024 13:46   Național

Chiar în cursul de luni, pe data de 16 septembrie, Premierul Marcel Ciolacu a anunțat faptul că urmează să fie instituită starea de alertă în județele Galați și Vaslui. De asemenea, el a vorbit și despre suma de bani pe care o vor primi cei care au avut de suferit din cauza inundațiilor.

Inundațiile au lovit puternic țara noastră, iar în cadul ședinței de Guvern de astăzi, pe 16 septembrie, Premierul Marcel Ciolacu a confirmat faptul că urmează să fie instituită starea de alertă în județele Vaslui și Galați, la cererea prefecților locali. Mai mult decât atât, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, aproximativ 6.500 de familii și persoane fizice urmează să beneficieze de ajutoare, după ce au suferit din cauza inundațiilor.

Bugetul total este de 100 de milioane de lei, iar fiecare familie, sau persoană singură, urmează să beneficieze de suma maximă de 10.000 de lei. De asemenea, familiile persoanelor decedate urmează să beneficieze de 10.000 de lei suplimentari, pentru fiecare victimă.

Ajutoare de 10.000 de lei pentru persoanele afectate de inundații

Aceste ajutoare nominale urmează să fie aprobate de către ministrul Muncii și Solidarității Sociale prin notă, iar suma individuală va fi stabilită prin intermediul borderourilor întocmite de către agențiile pentru plăţi şi inspecţie socială din județele afectate de probleme.

„Prin acordarea acestor ajutoare, Guvernul intervine în regim de urgență să sprijine persoanele afectate de calamitățile naturale înregistrate în ultimele zile. Având în vedere situația extrem de gravă a acestor oameni, am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale, pentru ca banii alocați să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ajutor”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Stare de alertă în județele Vaslui și Galați

Premierul Marcel Ciolacu a menționat, în cadrul ședinței de Guvern, că va fi instituită starea de alertă în județele Galați și Vaslui, la carerea prefecților din aceste două județe. „Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”, a explicat Marcel Ciolacu.

De asemenea, pentru ca elevii din zonele afectate să își poată continua educația, s-a decis ca patru clădiri modulare să fie repartizate din Rezervele Statului.

Mai multe