#Coronavirus

De ce ne pierdem gustul și mirosul de la Covid-19? Ce au descoperit cercetătorii

29 martie 2022 7:17   Național
Ultima actualizare:

Cercetările privind infecția cu Covid-19, dar și efectele din timpul bolii continuă, iar descoperirile nu întârzie să apară.

În privința gustului și mirosului, cercetătorii de la Oxford au dovedit că pierderile acestor simțuri, după infecția cu virusul binecunoscut, nu sunt cauzate doar de înlocuirea celulelor olfactive sau gustative cu ţesut conjunctiv, ci de afectarea creierului.

Numărul infectărilor, pe pantă ascendentă

Numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este în creștere peste tot în lume, iar unele țări deja au început să ia, din nou, măsuri de precauție.

Israelul, ca exemplu, a început administrarea celei de-a patra doze de ser anti-COVID-19 pentru persoanele trecut de 65 de ani, subliniază prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Citește și Noua variantă Omicron: Israel devine prima țară care își închide complet granițele. Ce se întâmplă în alte state 

STUDII PRIVIND EFICACITATEA VACCINULUI

Un studiu realizat în Israel, pe baza datelor referitoare la peste o jumătate de milion de persoane cu vârste între 60 şi 100 de ani, arată că a patra doză de ser a diminuat cu 78% rata de mortalitate în rândul receptorilor, comparativ cu grupul vaccinat doar cu trei doze. Studiul a fost efectuat de Clalit, cel mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, împreună cu două centre academice israeliene, în perioada ianuarie-februarie, când varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 era deja dominantă.

Citește și Israel: Scad infecțiile cu varianta Delta a coronavirusului după administrarea unei a treia doze de vaccin

În urma răspândirii acestei variante, cea mai contagioasă, Israelul a luat decizia de a imuniza cu a patra doză de ser anti-COVID-19 persoanele cu vârste peste 60 de ani, până acum fiind vaccinate cu această doză peste 747.000 de persoane, conform adevarul.ro.

Despre dozele de vaccin și lipsa gustului și mirosului ca efecte secundare, prof. dr. Emilian Popovici declară

Cele trei doze de vaccin asigură o prevenţie înaltă pentru formele grave şi previn, de asemenea, decesele. Dar forţa de prevenţie este mai puţin exprimată pentru formele medii de boală. Ori, acestea pot genera pierderile de gust şi de miros”, punctează profesorul de epidemiologie. 

De asemenea, medicul vorbește și despre un alt efect secundar al infecției cu noul coronavirus, acel brain fog, încețoșarea gândirii ce apare la unele persoane.

Este o afectare a creierului, a sistemului limbic – care este un nod de terminaţii nervoase, să spunem – şi a altor componente. Şi aşa se explică acel brain fog – acea înceţoşare a gândirii – ce apare la unele persoane care au trecut prin formele medii de boală. Apar la acestea problemele legate de modificările comportamentale în sensul că nu mai poţi aprecia corect distanţa faţă de maşina din faţă, de exemplu. Şi atunci, sigur că, dacă ne gândim la vârsta a treia, ne gândim la comorbidităţi, la faptul că apar o serie de boli asociate, şi atunci este normal să oferi o prevenţie suplimentară. Şi ne gândim şi la aceste aspecte legate de o potenţială afectare a creierului. Pe lângă celelalte probleme ale sindromului long-COVID”, enumeră specialistul

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe