Ea este cea mai frumoasă femeie din politică! Ramona Strugariu, expoziție impresionantă de fotografie
Tânără, frumoasă, îmbrăcată exemplar, ați crede că vorbim despre un fotomodel de talie internațională. Ei bine, nu! Săptămâna trecută am avut ocazia de a face cunoștință cu europarlamentarul Ramona Strugariu (43 de ani) chiar în biroul ei de la Parlamentul European, din Bruxelles.
Ramona Strugariu, un exemplu pentru tânăra generație de politicieni!
Când spui europarlamentar, gândul îți fuge la un bărbat în vârstă, nicidecum la o doamnă tinerică și frumușică. Pe Ramona Strugariu (43 de ani), europarlamentar, am cunoscut-o săptămâna trecută cu ocazia unei expoziții de suflet inaugurată în Parlamentul European. Expoziția de fotografie "Europe = Solidarity" ne-a arătat nouă, celor prezenți acolo, și tuturor celor care au vizitat-o ulterior, adevărata față a războiului din Ucraina. Momente sfâșietoare surprinse de fotografi dibaci. Ramona Strugariu ne-a povestit, într-un interviu exclusiv, cum i-a venit această idee, dar și cum e viața de europarlamentar.
- Click!: Întâi de toate vă rog să le spuneți cititorilor noștri cine sunteți și cum ați ajuns la Bruxelles?
Ramona Strugariu: M-am născut în Bârlad, județul Vaslui, am studiat la Iași. Am terminat Facultatea de Drept, acolo, și, am făcut, tot la Iași, un master în Drept European. Apoi, am lucrat foarte mult, la București. Sunt europarlamentar, din 2019, parte a Grupului Renew Europe și copreședinte REPER - e o formațiune politică nou-înființată. Sunt responsabilă pentru mai multe comisii.
Comisia principală este Comisia LIBE- pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. Dar, sunt, de asemenea, membru în Comisia pentru control bugetar - ne ocupăm de verificările în ceea ce privește cheltuiala banilor europeni, iar, mai nou, și membru în Comisia pentru afaceri externe. În acest context, Parteneriatul Estic este o mare preocupare a mea, pentru că e important ce se întâmplă cu Ucraina, acum. Sunt vremuri complicate pentru democrație.
Ramona Strugariu: „Mi-a fost foarte greu să mă desprind de România”
- V-ați mutat la Bruxelles?
Nu. Sunt între România și Bruxelles de multă vreme. Și cred că e foarte bine, așa, de fapt. Am plecat, la un moment dat, din România către Bruxelles, într-un context personal destul de dificil. A fost o decizie medicală, practic, și aici am găsit sprijinul medical de care aveam nevoie.
Am și lucrat în Parlamentul European, înainte de a fi europarlamentar. Am fost șefa de cabinet a unui europarlamentar român. Dar, nicio secundă nu mi-am pus problema că nu m-aș întoarce sau nu aș fi altundeva decât acasă. Pentru mine, Bruxelles a fost o soluție temporară și rămâne o soluție temporară.
Chiar îmi doresc să mă întorc, într-o bună zi, acasă, în România, și să rămân acolo. A fost și argumentul pentru supraviețuire, pentru că mi-a fost foarte greu să mă desprind de România, în momentul în care am luat decizia să plecăm de acolo.
- Sunteți cu familia aici?
Da. Aici e toată familia mea. Sunt cu mine și, mereu, peste tot pe unde am ajuns, am fost împreună și am rămas împreună.
Ramona Strugariu,expoziție inedită de fotografie!
- Spuneți-mi, vă rog, despre evenimentele petrecute, despre expoziție...
E un proiect la care țin enorm de mult. Noi am avut spațiu expozițional închis multă vreme. Este o expoziție pe care o realizez în parteneriat cu Inquam Photos și ideea mi-a venit de la un eveniment similar pe care l-am văzut organizat de Comisia Europeană, la București. Existau acolo fotografi români și străini cu niște imagini expuse din criza refugiaților, foarte puternice.
Așa mi-a venit ideea de a organiza expoziția. Am discutat, atunci, despre cum a fost, logistic, posibil acel eveniment și mi-am propus să îl aduc un pic mai larg în Parlamentul European. În sensul în care să reușim să invităm fotografi și din Romania, și din Republica Moldova, Ucraina, Polonia, pentru că sunt și principalele hub-uri europene de primire a refugiaților ucraineni. Și să menținem acest subiect cât mai prezent și pe agenda europeană, pentru că e foarte important să nu ne obișnuim cu traumele războiului și cu ideea că e război și că aceste lucruri fac parte din cotidian.
Noi am avut 70 de ani de pace și de bunăstare și trebuie, cât mai repede, să ne întoarcem acolo. Războiul și dramele astea toate nu pot și nu au voie să facă parte din cotidian. Trebuie să facem toate eforturile pe care le putem face, în așa fel încât să scurtăm perioada de timp în care toți acești oameni trăiesc o dramă cumplită și, noi, la rândul nostru, resimțim, din plin, consecințele războiului.
Eu am vrut să povestim un pic despre ce s-a întâmplat în aceste țări, în context de război și cum au fost primiți acești oameni. A fost un efort consistent. Dar, până la urmă, azi, suntem în prag de eveniment și sunt de-a dreptul fericită că am reușit să inaugurăm expoziția.
- Sunteți foarte elegantă. Așa sunteți mereu sau acum pentru că sunteți într-un loc special?
Nu mă preocupă în mod special moda, dar imaginea publică e importantă. Sunt zile în care pleci, ieși pe ușă și nu apuci nici măcar să te piepteni. Sunt momente în care ești mai puțin atent la ținută. Publicul se uită la astfel de lucruri și le semnalează. Întotdeauna a fost așa, și, apoi, oamenii merită un anumit fel de reprezentare. Cred că ține și de respectul față de ei să fii atent cu astfel de detalii.
Povestea mea vestimentară, dacă discutăm despre partea asta, vine, oarecum, dintr-un context mai special. Am descoperit, chiar întâmplător, niște antreprenoare, din București, absolut minunate, care au un mic business.
Mi-a plăcut pasiunea pe care o pun în ce fac, că fac muncă de calitate și că sunt antreprenoare femei și am ales ținutele de acolo. Le port cu mare drag, pentru că au o putere simbolică, dincolo de frumusețea lor în sine. Sunt, într-adevăr, niște piese vestimentare deosebite. Și arată dorința de a reuși. Nu le-a fost deloc simplu.
- Ce alte pasiuni mai aveți?
Îmi place mult să gătesc, pentru că mă relaxează și moștenesc asta de la bunica mea. Mă leagă, cumva, de trecut și de copilăria mea la țară. Și sunt moldoveancă. Cred că asta spune tot. Gătesc moldovenește. Dincolo de asta, am o mare, mare pasiune pentru citit. De mică, a făcut parte din lumea mea și mi-a deschis orizonturile într-un fel, pe care îl recomand fiecărui copil, și tânăr, și om, din jur.
Am și scris poezie, am și publicat poezie, am participat la concursuri naționale și internaționale de poezie. Sunt pasionată de muzică, iubesc călătoriile și, în general, sunt fascinată de tot ce înseamnă deschiderea către lume și cunoașterea altor culturi și orizonturile pe care ți le poate oferi. Simpla preocupare de a-l vedea și a-l cunoaște pe celălalt, așa cum e el.