Josep Borrell, declarații îngrijorătoare de la Bruxelles: „Este o problemă de viață și de moarte"

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a făcut declarații de la Bruxelles despre blocajul exportului de cereale ucrainene, care semnifică o chestiune de „viață și de moarte pentru mulți oameni.”

Joseph Borrell (dreapta), într-o fotografie cu Dritan Abazovic, premierul țării Muntenegru
Joseph Borrell (dreapta), într-o fotografie cu Dritan Abazovic, premierul țării Muntenegru

„Rusia trebuie să deblocheze și să permită exportul cerealelor ucrainene", a declarat Joseph Borrell, înainte de o ședință cu a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, la Bruxelles.

Întâlnirea a avut loc în contextul situației din Ucraina în ceea ce privește exportul de cereale. La ședință urma să participe și ministrul de Externe de la Kiev, Dimitri Kuleba, pentru a oferi informații cu privire la ultimele evoluții.

Citește și: „Războiul cerealelor”. Ucraina acuză România că-i blochează exporturile

La această reuniune, miniștrii europeni discută despre implementare a sancțiunilor împotriva Rusiei și cum poate fi sprijinită Ucraina în această perioadă de război. Un alt subiect de interes va fi dezbătut, miercuri, despre aprovizionarea cu gaze și dependența de importurile din Rusia.

„Nu vom opri sprijinul pentru Ucraina și nici aplicarea de sancțiuni Rusiei. Desigur, există un risc pentru rezervele noastre energetice, toată lumea știe asta", a mai spus Josep Borrell. 

Iată și: Panică în New York, după ce mass-media din Rusia s-a lăudat că Putin ar putea distruge Coasta de Est

Rusia exportă cereale din Crimeea

Potrivit Bloomerag, la bursa din Chicago, cotațiile futures la grâu au început să scadă cu până la 3,7%,, în condiţiile în care sunt semnalate creşteri explozive ale livrărilor de produse agricole din peninsula Crimeea, iar cerealele ajung pe piaţa mondială în plin război.

Astfel, din Crimeea livrările de produse agricole au crescut de 50 de ori față de situația dinainte de izbucnirea războiului, ceea ce înseamnă că grâul furat din Ucraina este transportat de Rusia spre ţările importatoare de grâu.

Mai vezi și: Vladimir Putin, umilit de către ucraineni. Mesajul hilar publicat pe Twitter

Se duc negocieri dure și se caută soluții pentru ca Ucraina să reia livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră, potrivit Agerpres.

Cu toate astea, Putin neagă orice implicare a Rusiei în ceea ce privește exportul de cereale din Ucraina. La sfârșitul lunii iunie, într-o conferință de presă cu președintele indonezian, Joko Widodo, acesta a spus că vina aparține Ucrainei, care ar fi minat porturile la Marea Neagră. De altfel, Vladimir Putin susține că din cauza sancțiunilor  occidentale au avut loc scumpiri la nivel mondial.

„(...) nimeni nu îi împiedică să curețe acele mine și garantăm siguranța transportului de cereale de acolo” a spus Putin, la Moscova.

Negocieri pentru deblocarea exportului de cereale din Ucraina

Miercuri, 13 iulie, delegaţii ale Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit la Istanbul, pentru a analiza posibilitatea reluării livrărilor pe Marea Neagră a cerealelor blocate. Autoritățile turce și reprezentanți ONU au mediat discuțiile. 

SUA (n.r. Statele Unite ale Americii) au acordat încă 1,7 miliarde de dolari sub formă de asistenţă financiară internaţională pentru Ucraina, iar UE a anunțat că deblochează prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro, anunţat în luna mai de către Comisia Europeană pentru a sprijini eforturile Kievului de a rezista agresiunii ruse, scrie digi24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net