Criza energetică stinge luminile într-un restaurant din Bruxelles. Clienții au mâncat pe întuneric

Întreaga Europa este afectată de creșterea prețului la energia electrică. Țările au luat măsuri pentru reducerea consumului, iar multe instituții și-au modificat programul de funcționare. Proprietarul unui restaurant din Bruxelles a avut o idee inedită și a propus clienților o cină pe întuneric.

Clienții au mâncat pe întuneric produse reci sau gătitite minimal
Clienții au mâncat pe întuneric produse reci sau gătitite minimal

Oaspeții restaurantului Racines din capitala Belgiei au trăit experiența de a servi masa în condiții diferite de cele cu care erau obișnuiți. Așadar, au mâncat pe întuneric, iar mâncarea a fost gătită fără a utiliza gaz. Clienții au fost serviți, în special, cu preparate reci sau cu produce care au necesitat pregătirea la grătar. 

Angajații localului nu au folosit nici cuptoare, nici aragaz, nici plite pentru a pregăti mâncarea, iar clienții au servit masa la lumina lumânărilor. Proprietarul restaurantului a declarat că exerimentul mimează o „întoarcere în peșteră" și are ca scop să tragă un semnal de alarmă asupra crizei energetice pe care o resimțim cu toții.

Citește și: Ce măsuri au luat statele europene pentru a face față crizei energetice 

„Oamenii văd creșteri de preț cu 30% până la 40% în supermarket. Iar noi, proprietarii de restaurante, cumpărăm aceeași materie primă, aceleași produse. Deci ce facem? Creștem prețurile. Dar pe deasupra vine și prețul gazului și al electricității. Ne putem face treaba fără surse de energie? Răspunsul este nu. Trebuie să ne gândim puțin mai mult, iar societatea trebuie să realizeze cât de critică este situația", explică proprietarul. 

  „Suntem într-un moment în care trebuie să alegem între a fi cald acasă sau a lua masa în oraș. Este complicat să găsești echilibrul în situația asta. Ne gândim la asta zilnic. Sunt obiceiuri care trebuie schimbate, pe care încercăm să le schimbăm oricum – chiar dacă nu este întotdeauna ușor", a spus Stephane Lepla, un client care a participat la experimentul inedit propus de către restaurantul din Bruxelles. 

Țările europene au luat măsuri pentru a face față crizei electrice

Pentru a face mai multă economie, autorităţile din Praga au decis să instaleze senzori de mişcare pentru a reduce iluminarea pe coridoare, iar proiectoarele din centrul oraşului Praga vor fi stinse.

Vezi și: Cu cât la sută crește factura la curent în funcție de aparatura folosită în casă 

În Polonia, autorităţile au cerut dezinstalarea a 38.000 de becuri stradale. Acestea vor fi înlocuite cu leduri. De asemenea, în toate instituţiile, fără excepţie, consumul de energie electrică va fi limitat, în aşa fel încât acesta să fie redus cu cel puţin 10%.

Italia limitează încălzirea clădirilor publice la 19 grade Celsius în timpul iernii. Autorităţile anunţă că, în caz de nerespectare, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 3.000 de euro, scrie presa locală.   

Sursă foto: Captură video Euronews

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net