Faci bani din criptomonede? Păzea, că vine Fiscul!

29 iunie 2022 15:45   Național
Ultima actualizare:

Au fost identificați 63 de români care au generat, din tranzacționarea de criptomonede, venituri de peste 131 de milioane de euro, în intervalul anilor 2016-2021, suma totală pornind „alarmele” Agenției Naționale de Administrare Fiscală - ANAF.

Banii reprezintă venituri suplimentare, tranzacționarea de criptomonede, pentru obținerea profitului, aparent nedeclarat, deci neimpozitat, devenind un „sport” pentru mulți români.

Au fost trimise primele decizii de impunere

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea criptomonedelor.

Astfel, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au inițiat controale pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016-2021 din tranzacționarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX etc.”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Citește și: Cum a reușit visul libertății criptomonedelor să fie controlat. Sancțiunile anti-Rusia au ajuns și în zona crypto

Astfel, inspectorii antifraudă au intrat în acțiune și au luat la puricat averile nedeclarate. Conform sursei citate, până în prezent, au fost deja emise decizii de impunere, pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate. Suma vizată, momentan, este de 2.10 milioane euro.

Există și venituri declarate, din criptomonede

De asemenea, ANAF a anunțat miercuri, 29 iunie, că există și jucători din piața criptomonedelor care și-au declarat veniturile, preferând să achite dările aferente.

Este vorba despre un profit total de aproximativ 15 milioane de euro, declarat și taxat coresponzător, fiind plătit impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice, precum minarea sau tranzacționarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Citește și: Modificări importante în toată piața cripto. Cum au afectat deciziile SUA și UE valoarea Bitcoin

Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară sau intenționează să înceapă o astfel de activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat”, se mai arată în comunicatul ANAF.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe