Obiceiul banal care ne pune viața în pericol. Mulți români fac acest lucru fără să știe

30 august 2024 15:05   Național

Este un lucru care, la prima vedere, poate părea extrem de banal! Mai mult decât atât, probabil că o bună parte dintre noi facem acest lucru, chiar destul de des! Este vorba despre mersul pe stradă privind în telefon, un obicei despre care un doctor ne spune că este mult mai periculos decât am crede.

O scurtă plimbare prin orice oraș din țara noastră ne va permite să observăm nenumărați oameni care merg pe străzi privind în telefon. Mai mult decât atât, poate că de multe ori, chiar noi suntem cei care facem acest lucru! La urma urmei, dacă tehnologia ne permite să rezolvăm o problemă instant, de ce nu am profita de acest lucru?

Ei bine, medicul Mihai Pautov ne explică că acest obicei nu este unul tocmai bun pentru sănătatea noastră! Specialistul ne spune că, deoarece nu ne vom mai concentra suficient asupra mediului nostru, putem să ne lovim de alte persoane, ori de biciclete. În plus, există și riscul ca, în timp, să avem probleme de postură, sau tensiune în gât.

Obiceiul periculos pe care îl au mulți români

În plus, un lucru la care poate că nu mulți dintre noi ne-am gândi este faptul că acest obicei ne poate afecta calitatea somnului!

„Cum îți faci rău atunci când ieși pe stradă și stai cu ochii în telefon? Nu, nu o să spun că o să dea o mașină peste tine. Creierul tău trimite niște brațe înspre ochi pentru a vedea fără intermediere ceea ce se întâmplă afară. Iar ochiul tău este intens implicat în reglarea ritmului tău circadian.

Adică felul în care dormi, cum dormi, cum te culci, cât de odihnit te simți și chiar și sinteza de cortizol de dimineață este reglată de expunerea la soare”, a explicat medicul Mihai Pautov, pe contul său de TikTok.

Este importăm să ne bucurăm de lumina naturală

Medicul ne mai atrage atenția și asupra faptului că este foarte important să ne bucurăm de lumina naturală din jurul nostru.

„Ai putea să faci tocmai invers, să lași telefonul în buzunar și să te uiți mai des spre cer. Să lași ochiul să se îmbibe de acea lumină solară, iar asta te va ajuta să te simți mai bine ziua și să dormi mai bine noaptea”, explică medicul.

Mai multe