Până când pot fi acordate voucherele pentru alimente
Tăvălugul scumpirilor pare să nu se mai oprească, iar perspectivele nu arată deloc bine. Situația economică riscă să se degradeze într-un asemenea hal, încât Guvernul încearcă să asigure un trai la limită, mai ales pentru populația defavorizată.
De miercuri, 1 iunie a început livrarea voucherelor pentru alimente, destinate categoriilor sociale vulnerabile și defavorizate.
Valoarea nominală a unui voucher este una modestă, de 250 de lei, cardurile urmând să fie distribuite în următoarele săptămâni. Beneficiarii vor primi suma pe card o dată la două luni.
Ceea ce poate să pară un plan care să demonstreze o economie puternică ar putea să arate la fel de bine faptul că Guvernul previzionează o perioadă apropiată sumbră din punct de vedere economic.
Rezerve pentru viitor
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş a explicat marți, 31 mai, în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 că există resurse pentru a asigura voucherele de masă până în 2027.
„Unul din subiectele de negociere cu Comisia Europeană a fost ca pe viitor şi pentru păturile sociale care vor fi cele mai afectate de rata inflaţiei, şi în funcţie de cum va evolua rata de sărăcie extremă la nivelul României, să putem să acordăm facilităţi, dacă decizia aceasta va fi luată în coaliţie, până la sfârşitul anului 2027.
Citește și: Raportul UE pentru România. Jale pe piața muncii până în 2030!
Deci este o veste foarte bună. Este un fel de rezervă pe care o avem pentru viitor.
Aici avem într-adevăr această procedură de negociere cu Comisia Europeană, sigur că la fondurile europene condiţia este ca să atingem obiectivele care sunt fixate prin fondurile care ne sunt alocate, respectiv să ţintim pătura cea mai săracă care se află în dificultate şi care poate să beneficieze în continuare de aceste facilităţi", a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.
Sunt vizați 2,5 milioane români
Bineînțeles, dacă am fi discutat despre o economie sănătoasă și competitivă, erau aduse în discuție și alte facilități, locuri de muncă, recalificări, școli de meserii sau o mai bună implementare a parteneriatelor public – private.
Voucherele pentru alimente sunt sub formă de carduri, fiind vizate 2,5 milioane de români. Bugetul alocat este de 3,1 miliarde lei.
Citește și: De ce salariu ai nevoie ca să trăiești decent? Ciolacu, răspuns surprinzător
Beneficiarii sunt pensionarii care încasează până în 1.500 de lei lunar, persoanele cu handicap grav și venituri sub 1.500 de lei, familii cu cel puțin doi copii sau familiile monoparentale cu venituri sub 600 de lei pentru fiecare membru, persoanele fără adăpost sau familiile care au dreptul la ajutor social.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!