Preţurile în pieţe au explodat! „Zacusca ne costă dublu faţă de anul trecut”
A venit vremea zacuscăi şi a bulionului, a murăturilor la borcan şi a conservelor pentru iarnă. De la un capăt la altul al ţării pieţele s-au umplut de gospodine în căutarea zarzavaturilor perfecte. Preţurile în pieţe au explodat şi, ca în vremurile comuniste, rudele care deţin teren la ţară sunt căutate şi întrebate de produse proaspete.
Războiul e aproape, curentul şi gazul ne umflă facturile, măcar stomacul să fie plin, că necazurile vin singure! De câteva zile, Piaţa Obor din Bucureşti, cea mai mare din ţară, a fost luată cu asalt ca-nainte de pandemie de oameni care vor să-şi facă aprovizionarea de toamnă.
Nimeni nu ştie ce vremuri vin şi acum trebuie umplute mai mult ca oricând frigiderele, cămările şi pivniţele. Comercianţii au marfă berechet, dar în general cumpărătorii nu au prea mulţi bani de dat.
Reporterii Click! au asistat la ping-pongul verbal purtat peste tarabe între unii şi alţii. Majoritatea bucureştenilor vin, se uită, dau o tură de piaţă şi sondează terenul, luptându-se pentru fiecare leuţ cu vânzătorii.
Uneori câştigă, dar cel mai adesea pleacă, gândindu-se că vor reuşi la altă tarabă să obţină un preţ mai bun. Puţini au ”ţăranii” lor la care vin chitiţi, cer, plătesc şi pleacă. Mulţi vin cu lista lungă, dar când văd cât costă tot taie până rămân la o sacoşică.
«Mulți vin și se uită ca la teatru»
„Eu nu am scumpit preţurile, sunt cam la fel ca anul trecut. Vânzarea merge prost deoarece românul uită cât ne chinuim noi să scoatem legume proaspete şi vrea să facă afacere pe spinarea noastră. Prea mulţi vin şi doar se uită ca la teatru”, ne spune nemulţumită de cum merg vânzările, Elena Dumitru din Vidra.
„Cei care vin şi se tocmesc cu noi şi se plâng nu ştiu cât ne costă lumina, apa, chiar şi seminţele. Sunt o avere!”, se zborşeşte la noi Elena Mihai din Gârbovii de Ialomiţa. Tanti Florica din Răşinarii de Dâmboviţa e o băbuţă ca pe vremuri, cu broboadă, de abia se vede după taraba cu produse.
Nu ţipă după muşterii, nu-şi laudă produsele aşa cum fac majoritatea tarabagiilor. Zăpăcită de larma din jurul ei pare să se întrebe ce caută aici, fantomă venită din alte vremuri.
„Maică au venit vremuri grele şi legumele sunt acum un lux. Când eram eu tânără, gospodinele nu gândeau să nu facă zacuscă, să pună murături la borcan sau bulion. Ne întreceam între noi şi era mândrie să îţi iasă mai bine decât vecinei. Acum... te întreabă toate rudele dacă nu dai gratis că au viaţă grea”, zice bătrâna.
Cumpărătorii văd lucrurile altfel. „Preţurile sunt mari aşa că am făcut întâi bulion. Am dat 85 de lei doar pe roşii. Acum pentru zacuscă trebuie să cumpărăm iar roşii, ardei, ulei, vinete. Păi dacă le adunăm depăşesc pensia. Dar nu avem ce face că trebuie să trăim”, ne spune pensionarul Dan Maftei.
„Şi avem şi copii şi trebuie să îi ajutăm şi pe ei. Nu ştiţi cum este românul tace, rabdă şi plăteşte. Este clar că faţă de anul trecut preţurile sunt duble la toate legumele”, pune punctul pe „i” soţia, Victoria.
Vezi mai mult: Cât de afectați sunt vârstnicii de creșterea inflației: «Legea pensiilor trebuie schimbată»
Tanti Rodica a rezolvat scurt problema aprovizionării de toamnă
„Eu îmi cumpăr puţin, doar pentru mine. Vă spun un secret: ginere-miu nu este de acord cum fac eu bulionul, cum pun murăturile şi de zacuscă nu mai zic, aşa că le ia de la maică-sa.
Pe mine nu mă deranjează mai ales că sunt operată aşa că fac economie, cumpăr doar pentru mine, ies şi mai ieftin şi nici nu muncesc atâta că este muncă multă dacă vrei să te pregăteşti pentru iarnă ca pe vremuri”, ne explică pensionara Rodica Ion.
Vezi și: Scumpirile iau cu asalt România! Banca Națională, anunț îngrijorător pentru populație
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!