România va avea două reactoare nucleare noi

19 iulie 2022 5:21   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că România va beneficia de construcția a două noi reactoare nucleare.

Oficialul va merge într-o vizită de lucru, în SUA, săptămâna viitoare, iar discuţiile vor viza acest aspect precum şi finalizarea procedurilor de finanţare pentru cele două instalații, transmite News.ro

SUA oferă ajutor de 14 milioane de dolari 

Investiţia de 14 milioane dolari face parte din prima parte a grantului pe care americanii îl pun la dispoziţie pentru faza de proiectare şi design.

E suma anunţată de către preşedintele Biden. Venim şi noi cu 9 milioane. Industria vine cu încă 5 milioane şi acest pachet de aproape 30 milioane vorbim pentru finanţarea proiectului de design.

Citește și: Joburile part-time, impozitate precum salariul cu normă întreagă!

Merg în Statele Unite nu numai pentru reactoarele modulare, merg inclusiv pentru reactoarele 3 şi 4 pentru că dorim să dublăm această capacitate de producţie nucleară de la 1.400 la 4.000 de megawati.

Practic dorim să mai construim două reactoare nucleare şi merg în Statele Unite tocmai pentru a discuta acest lucru şi a finaliza procedurile de finanţare pentru reactoarele modulare şi, de ce nu, pentru importul de gaz, pentru hidrocarburi din SUA.

Miza este independența energetică a României și crearea locurilor de muncă

Voi avea această deplasare săptămâna viitoare foarte importantă pentru România şi independenţa energetică a României”, a declarat Virgil Popescu, luni, 18 iulie, la Antena 3.

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power, conform News.ro

Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Citește și: Guvernul a pregătit setul de impozite „Taxă pe distracție”, de la 1 august

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în cele două state, pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe