Transmiterea comunitară a Omicron, confirmată și în România! Câte cazuri sunt
După ce varianta Omicron a coronavirusului a devenit cea majoritară în mai multe state, a fost confirmată și în România transmiterea comunitară a acesteia.
Extrem de contagioasă, varianta Omicron se răspândește rapid, având o rată de infectare mult mai mare decât precedesoarea sa, varianta Delta. Totuși, veștile îmbucurătoare în acest context sunt legate de riscurile mai mici de internare în spital dacă ați fost infectat cu Omicron, studiile arătând că această variantă este mai blândă comparativ cu Delta.
Transmiterea comunitară a Omicron, confirmată și în România
Institutul de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că în prima săptămână a anului 2022, au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron. Astfel, aceasta prinde tot mai mult contur și în România.
În prima săptămână din 2022 au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron, iar în total, până la data de 9 ianuarie, au fost confirmate 295 cazuri. În total, au fost confirmate 7.808 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care: Alpha - 1.722, Beta - 11, Gamma - 23, Delta - 5. 757 și Omicron - 295.
Confirmând astfel studiile, din fericire nu a fost înregistrat încă niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron, se mai arată în raportul INSP.
Până la data de 9 ianuarie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 93%. Până în săptămâna 35 inclusiv au fost înregistrate și comunicate 75 decese cu VOC.
Dintre cele 295 cazuri confirmate cu Omicron:
- 28,1% (83 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (32), Italia (11), Africa de Sud (8), Tanzania (6), Nigeria (5), Spania (4), SUA (3), Austria (2), Bulgaria (2), EAU (2), Franta (2), Belgia (1), Cipru (1), Mexic (1), Olanda (1), Portugalia (1), RD Congo (1);
- 9,2% (27 cazuri) se află în 18 focare, toate familiale, însumând 58 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în mun.București (10) și județele Cluj (2), Iași (2), Argeș (1), Brașov (1), Călărași (1), Prahova (1).Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Franța (1), Spania (1), SUA (1), respectiv UK (8);
- 4,4% (13 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19;
- 45,8% (135 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
- 12,5% (37 cazuri) – nu au putut fi contactate.
Dintre cele 295 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 192 (65%) fuseseră vaccinate, din care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă.
Criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron, în prima săptămână din 2022, au fost îndeplinite:
- în mai mult de jumătate dintre județele țării au fost detectate cazuri confirmate cu varianta Omicron: au fost înregistrate cazuri în 30 județe și mun. București (74%).
-cazurile provin din toate regiunile țării: au fost înregistrate cazuri în toate regiunile României.
- absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri: cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total.
Avertizările OMS cu privire la Omicron
Mai mult de jumătate din populația europeană se va infecta cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni, este cel mai recent anunț al Organizației Mondiale a Sănătății. Anunțul a fost făcut marți de Hans Kluge, un înalt oficial OMS. Chiar dacă vorbim despre o tulpină mai puțin agresivă decât Delta, ea este mult mai contagioasă.
Țările din Europa au înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi de COVID în prima săptămână a anului 2022. Asta înseamnă mai mult decât dublarea numărului de cazuri într-o perioadă de două săptămâni, a precizat Kluge. „În acest ritm, peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a spus oficialul OMS.