Vladimir Putin nu renunță! Cum îi mituieşte pe ucraineni să treacă de partea lui

30 august 2022 4:33   Național

Preşedintele rus Vladimir Putin (69 de ani) a semnat în weekend un decret prin care se afirmă că guvernul de la Moscova va da bani ucrainenilor care au fugit din calea războiului. Potrivit ONU, peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Rusia din februarie, de la începutul agresiunilor militare în Ucraina, până în prezent. 

Documentul, publicat pe site-ul Kremlinului, stabileşte o pensie lunară de 10.000 de ruble (aproximativ 166 de euro) pentru ucrainenii „forţaţi să părăsească teritoriile” provinciilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina, care formează regiunea Donbas, din estul ţării.

Decretul de plată indică faptul că ucrainenii eligibili pentru pensia lunară trebuie să fi părăsit Ucraina şi să fi intrat în Rusia după 18 februarie, iar plăţile vor fi efectuate până în decembrie. Persoanele cu dizabilităţi vor primi, de asemenea, o sumă lunară de aproximativ 166 de euro, iar veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial vor primi aproximativ 83 de euro în fiecare lună.

Citește și: Vladimir Putin pare să fie din ce în ce mai bolnav

Putin va acorda bani ucrainenilor care au fugit din calea războiului 

Femeile însărcinate care au fugit de război vor primi o plată unică suplimentară de aproximativ 166 de euro şi încă 331 de euro la naşterea copilului lor, a anunţat Putin.

Fiecare copil care a fugit din Ucraina va primi 66 de euro. Donbasul a fost în mare parte sub controlul separatiştilor proruşi de când teritoriul ucrainean Crimeea a fost anexat ilegal de Rusia în 2014.

Putin a recunoscut Lugansk şi Doneţk ca republici independente chiar înainte de începerea invaziei pe scară largă din 24 februarie şi este de aşteptat să încerce să anexeze teritoriile la Rusia, în lunile următoare.

Putin a semnat şi un alt decret prin care le-a acordat cetăţenilor ucraineni cărora li se iau amprentele digitale, care sunt fotografiaţi, examinaţi medical şi testaţi antidrog de autorităţile ruse dreptul de a rămâne temporar şi de a lucra în ţară fără permis în timp ce fug de război.

Ar putea să te intereseze și: Cum poate fi învins Putin? 

Textul interzice expulzarea din Rusia a cetăţenilor ucraineni, în afara persoanelor eliberate din închisoare sau considerate periculoase pentru securitatea ţării.

Decretele au fost semnate în ciuda faptului că Rusia nu şi-a plătit rezerviştii militari şi unităţile de voluntari care luptă în Ucraina, şi nici muncitorii ruşi aduşi în regiunile ocupate. Luna trecută, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), o organizaţie internaţională de securitate cu statut de observator la Organizaţia Naţiunilor Unite, a publicat un raport privind investigaţia în curs legată de presupusele încălcări ale drepturilor omului în Ucraina.

Raportul a constatat două noi „fenomene alarmante” în Ucraina: înfiinţarea şi utilizarea aşa-numitelor lagăre de filtrare şi tendinţa trupelor ruse de a preda prizonierii separatiştilor susţinuţi de ruşi din regiunea Donbas, care apoi impun pedeapsa cu moartea după procese ilegale. „Transferurile forţate în masă ale civililor în timpul unui conflict pe teritoriul părţii ocupante sunt interzise prin Convenţiile de la Geneva din 1949”, se menţionează în raport.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe