Cod roșu de ploi torențiale în Galați! Vremea rea pune stăpânire pe România. Capitala și alte 15 județe din România se află sub Cod portocaliu și galben

29 septembrie 2024 7:20   Național
Ultima actualizare:

Vremea urmează să provoace probleme serioase în cursul zilei de astăzi, motiv pentru care specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis, încă de ieri, o serie de avertizări Cod portocaliu, cât și galben, de ploi torențiale. Acestea urmează să rămână valabile până luni. Din această noapte, în județul Galați va intra în vigoare și un Cod roșu de ploi torențiale!

Mai toată ziua de astăzi, 29 septembrie, începând cu ora 08:00 și până la 20:00, țara noastră urmează să se confrunte cu un Cod galben de instabilitate atmosferică. Practic, vom avea parte de vânt puternic, cât și de ploi însemnate cantitativ.

În acest interval orar, vor fi averse în cea mai mare parte din țară, iar în unele părți din sudul României vom avea parte chiar și de descărcări electrice. Tot izolat, putem observa grindină, cât și vijelii. Cantitățile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp, iar izolat, este posibil chiar să se ajungă la 50 l/mp.

Vremea continuă să fie instabilă în România

Vremea se va și răci puternic, iar vântul poate să ajungă la o viteză de 45 – 65 km/h, la rafală. Iar tot duminică, în același interval orar, este în vigoare și un Cod portocaliu, care va aduce cu el ploi torențiale și abundente.

Sudul Transilvaniei, nordul și estul Olteniei, dar și o parte însemnată din Muntenia se află sub acest cod. Cantitățile de apă pot ajunge, în intervale scurte de timp, chiar și la 50 – 70 l/mp.

Un alt cod intră în vigoare astăzi la ora 20:00 și va fi valabil până mâine la ora 10:00, fiind vorba despre un Cod galben, cât și portocaliu, de ploi torențiale, cât și vânt.

Ploile vor lovi toată țara

La munte, din cauza instabilității meteo, chiar putem începe să ne așteptăm la precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Însă, aceste fenomene nu ar trebui să fie observate decât la altitudini de peste 1.700 de metri.

În Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, cât și în estul și sud-estul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale, în care nivelul de apă va fi de aproximativ 40 – 60 l/mp.

Cod roșu în județul Galați

Din această noapte, începând cu ora 00:00 și până mâine la 09:00 dimineața, județul Galați se va afla sub influența unui Cod roșu de ploi torențiale. Atât județul Galați, cât și Vaslui, continuă să aibă un risc ridicat de inundații.

„În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp”, au avertizat meteorologii.

Mai multe