Ce trebuie să știi când faci laringită. Plantele care vindecă pierderea vocii
Dacă te doare gâtul și pur și simplu nu poți scoate niciun sunet este posibil să ai laringită, o afecțiune care de cele mai multe ori însoțește o răceală puternică sau o gripă.
Simptomele laringitei sunt: răgușeala, jena locală (dureri, usturimi), tusea productivă, respirația greoaie, uneori febra și stare generală proastă. Dintre toate acestea, răgușeala și tusea dispar cel mai lent, pe măsura procesului de vindecare. Când bolnavul nu ia măsuri pentru stimularea eliminării toxinelor și, în plus, consumă alcool, tutun sau este nevoit să stea mult în încăperi cu aerul viciat de fum sau gaze iritante, boala se poate extinde și la nivelul traheei sau bronhiilor.
Uleiul esential de izma bună, adăugat într-un vas cu apă fierbinte, se recomandă sub formă de inhalații.
Infuzia de jneapan se obține dintr-o linguriță de muguri, adăugată la o cană de apă clocotită. Se infuzează 10-15 minute și se beau 3 căni pe zi. Inhalația cu ulei volatil (20 de picături în apă fierbinte) sunt recomandate în traheolaringită.
Decoctul de anason: se pun 30 g semințe în 300 ml apă, se lasă la fiert 15 minute, se strecoară, se amestecă cu 15 g miere și se ia câte o lingură din oră în oră.
Infuzia de brad are un efect antiinflamator și antiseptic la nivelul căilor respiratorii. Infuziei din muguri cruzi de brad (250 ml) i se adaugă 250 ml decoct de ceapă și 20 g de miere. Se beau 1-2 căni pe zi.
Infuzia de floarea-soarelui se obține din capitulele florale ale plantei (se infuzează 15 minute 5 g la 250 ml apă clocotită). Se beau 1-2 ceaiuri zilnic. Este recomandata bolnavilor cu bronșită asociată, conform tratamentnaturist.ro.
Ce e bine și ce nu e bine să faci
„Unii medici recomandă ceaiul cu lămâie și miere. Lămâia are vitamina C, mierea are proprietăți anti-bacteriene, iar ceaiul conține antioxidanți care stimulează sistemul imunitar. Nu este nimic în neregulă cu mierea, dar unele ceaiuri și lămâia sunt acide, ceea ce reprezintă o problemă gravă pentru oricine își vrea vocea înapoi.”, spune dr. Carmen Ruxandra Posoiu, conform medlife.ro. Iată și alte recomandări:
- Roșiile, fructele citrice și ciocolata sunt unele alimente acide care trebuie evitate pentru a preveni refluxul și deterioarea corzilor vocale.
- Băuturile calde pot avea un efect calmant. Dar trebuie să evitați alimentele uscate și băuturile precum cafeaua și alcoolul.
- Inhalați aer umed. Puteți umple un bol cu apă fierbinte, va acoperiți capul cu un prosop și îl țineți deasupra bolului pentru a face o baie de aburi în miniatură.
- Nu vorbiți tare sau în șoaptă. Vorbitul în șoaptă produce un stres și mai mare asupra corzilor vocale.
- Beți multă apă. Apa poate ajută prin lubrifierea corzilor vocale și calmează iritația. Acestea vibrează de aproximativ 100 de ori pe secundă la bărbați și de aproximativ 200 de ori pe secundă la femei.
- Oricât de tentat ar fi, nu încercați să va curățați gâtul, acest lucru crește iritarea corzilor vocale.
- Gargară cu apă sărată. Aici părerile sunt împărțite: unii doctori o recomandă pentru că ar putea reduce cantitatea de bacterii de la nivelul gâtului, alți medici cred că aceasta dăuneză vocii.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!