Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. La ce concluzie au ajuns specialiștii de la OMS
În ziua de astăzi nu este deloc o exagerare să spunem că a devenit imposibil să mai putem funcționa în societate fără un telefon mobil. Iar, din fericire, o analiză comandată de către OMS a arătat faptul că aceste dispozitive nu au nicio legătură cu cancerul cerebral și de cap.
O analiză comandată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a arătat faptul că telefoanele mobile nu au nicio legătură cu cancerele cerebrale și de cap. Această revizuire complexă a examinat nu mai puțin de 5.000 de studii extrem de riguroase, iar cele considerate slabe au fost exlcuse dintre acestea.
La final, au rămas în analiză 63 de studii observaționale publicate între anii 1994 și 2022, fiind vorba despre cea mai cuprinzătoare revizuire până la acest moment. Iar concluzia la care au ajuns specialiștii a fost faptul că aceste dispozitive nu au legătură că astfel de boli.
La ce concluzie au ajuns specialiștii
„Am ajuns la concluzia că dovezile nu arată o legătură între telefoanele mobile și cancerul cerebral sau alte tipuri de cancer de cap și gât”, este menționat în studiul care a fost publicat chiar în cursul zilei de miercuri, potrivit adevarul.ro.
Studiul s-a concentrat numai asupra anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele ale sistemului nervos central, cât și asupra tumorilor glandelor salivare și a celor cerebrale.
Iar, în final, nu s-a găsit nicio asociere între utilizarea telefonului, chiar și pe termen lung, cu astfel de afecțiuni.
Mii de studii au fost analizate
„Sunt destul de încrezător în concluzia noastră. Și ceea ce ne face destul de încrezători este ... chiar dacă utilizarea telefoanelor mobile a crescut vertiginos, ratele tumorilor cerebrale au rămas stabile”, a declarat, conform sursei citate, prof. asociat Ken Karipidis.
Ideea că ar exista o corelație între astfel de dispozitive și cancer ar fi fost rezultatul anumitor studii timpurii, în care persoane care sufereau de tumori cerebrale, cât și un grup de persoane sănătoase, au fost întrebate despre expunerea lor la telefoane mobile.
Rezultatele la care s-a ajuns atunci ar fi fost distorsionate de faptul că persoanele ce sufereau de tumori și-au supradeclarat expunerea.