Verdict: Uite de câte ore de somn ai nevoie ca să rămâi sănătos
Medicii atrag tot mai des semnale de alarmă cu privire la importanța somnului pentru o minte sănătoasă și un corp sănătos. Dar câte ore de somn sunt necesare pe măsură ce îmbătrânim? E întrebarea pe care și-au pus-o și mai mulți cercetători din Marea Britanie.
Somnul ca medicament
Petrecem în medie 3.000 de ore dormind în fiecare an. În decursul unei vieți, un om doarme aproximativ 9125 de zile. Asta înseamnă 25 de ani de somn, o treime din viață.
Lipsa somnului sau un număr insuficient de ore dormite duce la slăbirea sistemului imunitar, la tulburări de atenție, probleme cu memoria, anxietate, depresie și risc crescut de Alzheimer.
Însă cât ar trebui să dormim pe noapte pentru a evita astfel de probleme? Unii spun că 5-6 ore de somn le sunt suficiente, în vreme ce majoritatea consideră că sunt necesare minim 8 ore pentru a proteja sănătatea creierului.
De cât somn are nevoie creierul?
Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și Universitatea Fudan din Shanghai au examinat 498.277 de participanți cu vârsta cuprinsă între 38 și 73 de ani. Aceștia au completat sondaje privind tiparele și durata somnului, sănătatea mintală și bunăstarea generală.
Citește și: Poți slăbi dacă dormi cu o oră în plus. Trucuri pentru un somn de calitate
Pe baza studiului și a datelor suplimentare culese cu ajutorul profilurilor imagistice ale creierului și a analizelor genetice suplimentare, ei susțin că au găsit răspunsul potrivit pentru întrebarea: De cât somn am nevoie?
Potrivit rezultatelor studiului publicat în revista Nature Aging și citat de TheJerusalemPost, participanții care au dormit aproximativ 7 ore pe noapte au avut performanțe cognitive mai bune decât restul.
Însă, pe lângă cele minim 7 ore de somn, importantă a fost și menținerea obiceiului de a se culca și a se trezi la aceleași ore.
Citește și: Motivul pentru care te trezeşti obosit. Trucul pentru un somn cu adevărat odihnitor
O rutină a somnului înseamnă un somn mai bun. De aceea specialiștii arată că e important să ne stabilim un program de somn, în detrimentul obiceiului de a merge la culcare la ore diferite seară de seară, lucru care duce la un somn haotic și neodihnitor.
De ce dormim?
Studiul a mai arătat că minim 7 ore de somn pe noapte au dus și la îmbunătățirea stării generale a participanților, rezultat care s-a menținut și după o perioadă îndelungată.
Prea puțin sau prea mult somn înseamnă și...probleme. Mai puțin de 7 ore dormite sau mai mult de 9-10 ore par a duce la o creștere a riscului de a avea probleme cognitive, printre care se numără problemele cu memoria, cu atenția, incapacitatea de a rezolva sarcini elementare și creșterea riscului de a dezvolta simptome specifice tulburărilor mintale.
Somnul este asociat cu o varietate de procese cognitive și fiziologice din organism, iar lipsa acestuia vine la pachet cu multe riscuri.
Stresul vieții moderne și goana după a produce cât mai mult îi determină pe unii oameni să pună somnul pe plan secundar, considerând că doar câteva ore dormite sunt suficiente. Nimic mai fals!
Dormitul e vital pentru creier, întrucât, în timpul ciclurilor de somn, acesta se reface și organizează informațiile acumulate pe parcursul zilei.
Modul în care creierul funcționează în timpul somnului e inextricabil, somnologii fiind încă la început cu cercetările în această privință.
Citește și: 15 lucruri fascinante despre creier. Câți neuroni avem și ce abilități are un geniu
E adevărat că, spre exemplu, copiii au nevoie de mult mai multe ore de somn decât adulții sau vârstnicii, întrucât sunt în creștere și în plin proces de învățare.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile organismului nostru se modifică, iar asta determină și modificări ale tiparului de somn.
Astfel, pe termen lung, e important să ne formăm obiceiul de a dormi minim 7 ore pe noapte, indiferent de vârstă. Adulții ar putea avea nevoie chiar de 8-9 ore, întrucât au o activitate mai intensă față de majoritatea vârstnicilor.
Citește și: Reguli pentru un somn sănătos. Care sunt orele cele mai bune pentru odihnă
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!