Un avion Tarom era să fie avariat de o dronă, la Chișinău
O situație foarte periculoasă, care trădează și o neatenție nejustificată a autorităților din Republica Moldova, s-a încheiat, din fericire, cu bine.
Echipajul unei curse Tarom, cu destinația Chișinău a raportat prezența unei drone în proximitatea aeronavei, un ATR 72-600, exact în timpul procedurii de aterizare, când aparatul de zbor poate fi într-o situație vulnerabilă.
Episodul, dezvăluit de un blog de aviație
Episodul a fost identificat și relatat de echipa blogului de aviație, din Republica Moldova, Runway 09, detaliile, inclusiv înregistrarea audio dintre piloți și turnul de control de la Chișinău, fiind expuse pe pagina Facebook cu același nume.
„Cred că scriem deja de câțiva ani despre pericolul care îl prezintă dronele pentru aviație și nu atât pericolul cât zborul necontrolat al acestora.
Am publicat nenumărate video cu specificarea încălcărilor și am indicat și făptașii.
În paralel, prin intermediul acestei platforme am îndemnat autoritățile să reguleze acest aspect, să informeze și să ușureze accesul utilizatorilor de drone către platformele de utilizare a spațiului aerian.
Și iată că eșuarea de a implementa aceste procese dă primele roade”, transmite blogul Runway 09.
Incidentul a avut loc pe 3 iunie
Astfel, la data de 3 iunie, în jurul orei 19:13, echipajul cursei TAROM207 se afla în timpul procedurii de aterizare pe pista Aeroportului din Chișinău.
Discuțiile standard cu turnul de control se desfășurau normal, doar că, la un moment dat, unul dintre piloții români a alertat turnul în legătură cu o dronă care a trecut foarte aproape de aeronavă, la altitudinea de 700 metri.
Citește și: Imagini de coșmar cu pasagerii fugind dintr-un avion cuprins de flăcări
Situația este alarmantă din mai multe puncte de vedere. Legislația din Republica Moldova este similară cu cea românească, atunci când vine vorba despre drone. Fiecare aparat de zbor fără pilot necesită înregistrare, pentru cele mai grele de 25 de kilograme fiind obligatorie înmatricularea.
Mai mult, este interzisă operarea dronelor sau a altor aparate de zbor fără pilot în zonele cu trafic aerian controlat, adică în proximitatea aeroporturilor.
De asemenea, legislația din Republica Moldova interzice ridicarea dronelor la o altitudine mai mare de 100 de metri, în spațiile aeriene necontrolate.
Breșă a securității aeroportuare din Republica Moldova
Practic, vorbim, deja despre două încălcări grave ale legislației din țara vecină. Din punctul de vedere al securității aeronavei, nu e cunoscut, încă, tipul dronei întâlnite de echipajul Tarom.
Dacă vorbim despre o dronă de dimensiuni reduse, siguranța aeronavei nu ar fi fost amenințată atât de tare în cazul unui impact.
Cum drona zbura la o altitudine de 700 de metri, nu poate fi vorba decât despre un aparat de zbor puternic, capabil, probabil, să ridice de la sol și o încărcătură cu potențial distructiv.
Citește și: Explozii în Transnistria. Deflagrație confirmată la aeroportul din Tiraspol
Republica Moldova a fost ținta unor tensiuni care au legătură cu războiul din Ucraina, mai multe atacuri având loc în autoproclamata republică învecinată Moldovei, Transnistria.
Astfel, faptul că cineva a reușit să se strecoare într-o zonă care necesita monitorizare atentă demonstrează o breșă de securitate evidentă.
Ciudat este și faptul că autoritățile de la București sau reprezentanții Tarom nu au oferit nici un fel de detalii despre incident.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!