Doliu în perioada Crăciunului. 5 sfaturi ca să treci mai ușor peste sărbătorile de iarnă

4 decembrie 2022 7:00   Dragoste și sex

Perioada sărbătorilor de iarnă nu este motiv de bucurie pentru toată lumea, în special pentru cei care țin doliu în perioada Crăciunului. Nu vorbim aici doar despre doliul fizic, căci unele persoane îl poartă în suflet și ani de zile, după ce și-au pierdut persoanele dragi. Dacă te numeri printre aceștia sau cunoști pe cineva care se află în această situație și vrei să daai o mână de ajutor, atunci citește cu încredere sfatul de mai jos.

Conform lui Louise Bowen, specialist în domeniu, cei care trec printr-o astfel de dramă simt o presiune foarte puternică din partea celor din jurul lor. Își ascund emoțiile reale și încearcă să pară fericiți de Crăciun, ascunzând faptul că sunt în doliu, dar asta le-ar putea adânci problemele emoționale și le-ar putea destabiliza sănătatea mentală.

Citește și: Catinca Roman nu mai poartă doliu: „Tata a murit când eram împreună și ne făceam ritualul nostru”

5 sfaturi ca să treci mai ușor peste sărbătorile de iarnă

Când vine vorba despre primul Crăciun fără persoana iubită este bine să discuți înainte cu familia și cu prietenii, ca să fie pregătiți pentru că este posibil să îți fie foarte greu în această perioadă. Comunicarea este extrem de importantă pentru că oamenii din jur își doresc cu adevărat să te ajute, dar au nevoie să îi ghidezi, ca să aibă o idee mai clară despre modul în care ți-ar putea fi alături.

Dacă tu ești persoana care găzduiește de obicei reuniunea de Crăciun, iar acum nu simți că mai poți face asta sau nu ai chef de trimis felicitări, este perfect normal, dar trebuie să le spui asta oamenilor din jurul tău, care te iubesc. Nu trebuie să te învinovățești pentru că nu ai starea necesară și nici nu îți stă deloc gândul la distracție.

Uite și: Drama Dianei Matei! "Mama a murit de septicemie acum o lună! A luat o bacterie intraspitalicească” De ce nu mai poartă doliu?

Doliu în perioada Crăciunului

Poți face o activitate care să îți aducă plăcere, precum o plimbare alături de un prieten drag sau să bei o cafea împreună cu o persoană apropiată ție. Așa puteți discuta într-un mediu mai relaxat.

Nu te judeca aspru, este perfect normal să îți fie foarte greu. Amintirile te pot copleși și pot fi declanșate de cele mai banale lucruri: o melodie, un miros, un obicei sau o culoare. Poți simți inclusiv furie pentru că persoana iubită nu mai este alături de tine.

Vezi și: Imagini spectaculoase cu bradul de Crăciun Rockefeller din New york. Andrea Bocelli și copiii săi au cântat la deschidere

Trebuie să dai dovadă de compasiune în primul rând chiar față de tine însuți. Nu trebuie să renunți la ritualurile voastre din trecut, chiar dacă acum ții doliu. Încearcă să iei părțile bune din amintirile tale și crează-ți niște obiceiuri noi, îmbunătățite. De exemplu, dacă puneai mereu steaua ultima în vârful bradului, alături de persoana dragă care s-a stins din viață, acum o poți pune prima, când începi să împodobești.

În cazul în care simți totuși că pierzi controlul și că sprijinul celor din jur nu este suficient, atunci apelează la ajutorul unui specialist.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe