Cozonacul lui chef Scărlătescu! Rețeta e simplă, desertul e delicios și nu poate lipsi de pe masa de Crăciun
Click! îți arată cum se prepară cozonacul lui chef Scărlătescu. Rețeta e delicioasă, iar acest desert tradițional nu poate lipsi de pe masa de Crăciun.
Chef Cătălin Scărlătescu propune un cozonac plin de umplutură și îmbrăcat în ciocolată. Arată spectaculos, iar gustul este fabulos. Dacă vii cu acest produs la masa de Crăciun, toți invitații vor dori să-ți fure rețeta.
În România, cozonacul clasic are o umplutură făcută din nuci și cacao, însă astăzi întâlnim diverse versiuni ale acestui desert, așa cum este și cel propus de chef Cătălin Scărlătescu, scrie Adevărul.
Juratul de la Chefi la cuțite folosește ingrediente speciale precum ciocolata belgiană, fructele confiate și fisticul. Totuși, cozonacul lui Scărlătescu păstrează totodată gustul autentic românesc. Hai să vedem cum se prepară.
Ingrediente pentru cozonacul lui Scărlătescu
Cozonacul este unul dintre deserturile tradiționale ale românilor, cu o componentă sacrală, de aceea e nelipsit de la sărbători importante precum Crăciunul și Paștele. Hai să vedem trebuie să avem în casă pentru crea un pic de magie un bucătărie. Iată ingredientele pentru 3 cozonaci:
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 250 g zahăr
- 5 gălbenușuri
- 50 g drojdie proaspătă
- 450 ml lapte300 g unt (82% grăsime)
- 30 g coajă confiată de portocală
- 1 ligură coajă rasă de lămâie bio
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 400 g nuci măcinate
- 200 g rahat
- 150 g ciocolată belgiană
- 1 ou, pentru uns
Pentru glazură:
- 300 g ciocolată belgiană
- 200 g fructe confiate (cireșe, ananas, caise, merișoare etc)
- 50 g fistic nesărat, opțional
Cozonacul lui Scărlătescu - Mod de preparare
Încălzești 100 ml de lapte, adaugi drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, amesteci, apoi lași maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul. Ulterior, mixezi gălbenușurile cu praful de sare și le dai deoparte. Fierbi restul de lapte împreună cu zaharul, apoi amesteci până se dizolvă.
Se pune făina într-un bol larg și se adaugă gălbenușurile și laptele călduț, iar apoi începi să amesteci. Se pune maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și omogenizezi. Se frământă bine, până când se obține un aluat omogen, consistent și elastic. Îl pui într-un vas curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până când își dublează volumul.
Între timp, prepari umplutura. Topești ciocolata belgiană și o lași la răcorit, adaugi nucile măcinate, rahatul tăiat cubulețe și, dacă dorești, poți adăuga stafide.
Aluatul se împarte în 6 bile egale
Iei o bucată de aluat, întinzi o foaie, pui 1/6 din cantitatea de cremă, apoi rulezi. Procedezi la fel cu restul ingredientelor. Împletești rlourile câte două, apoi le așezi în tăvi speciale de cozonac.
Ungi cozonacii cu ou bătut și îi ții din nou la dospit, aproximativ 50-60 de minute. Când au crescut, dai cozonacii la cuptorul preîncălzit la 160 °C și îi coci 45-60 de minute. Îi scoți din cuptor și îi lași la răcit.
Topești ciocolata pe baie de aburi, apoi o lași la răcorit. Ungi fiecare cozonac cu o treime din cantitatea de ciocolată topită, apoi presari fructele confiate tăiate mărunt și fisticul zdrobit, conform Adevărul.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!