Rețeta de varză murată din 1898, ingrediente și secrete. Așa o pregăteau străbunicii noștri
Fie că o consumăm drept garnitură, sau îi folosim foile la sarmale, varza murată este extrem de populară în țara noastră. Iar dacă vrem să o pregătim la fel precum bunicii noștri, putem urma o rețetă tradițională, care îi va da verzei un gust special!
În general, nu este foarte dificil să pregătim murăturile pentru iarnă, însă dacă vrem ca acestea chiar să aibă un gust unic, la fel ca în copilăria noastră, lucrurile devin mai complicate.
Iar atunci când vine vorba despre varză, o rețetă tradițională, din 1898, pe care nu mulți români o mai știu astăzi, poate oferi verzei murate un gust incredibil, de care nu ne vom mai sătura!
Ce ingrediente trebuie să avem la îndemână
Practic, pentru a preăgti varza murată într-un mod tradițional, la fel cum o făceabu bunicii și străbunicii noștri, tot ce ne trebuie este, evident, varza în sine, dar și cimbru, mărar, câteva bucăți de hrean, dar și undeva între jumătate și un kilogram de sare, în funcție de cât de multă apă folosim.
Odată ce avem aceste ingrediente, putem începe să punem varza la murat!
Cum pregăteau bunicii noștri varza murată
În primul rând, pentru a pregăti varza murată trebuie să ne asigurăm că putina este foarte curată, iar frunzele stricate ale verzei au fost îndepărtate.
Apoi, pe fundul putinei vom pune mărar, cimbru, dar și câteva bucăți de hrean, iar apoi varza, care deja trebuie să aibă tot miezul scobit, este pusă în putină, alături și de sare. Scobitura pe unde am scos miezul trebuie așezată în sus, putând fi acoperită și cu sare zdrobită.
Odată ce putina este plină până la mijloc, mai putem adăuga mărar, cimbru, dar și puțin hrean. Ar trebui să rămână cam 25 de centimetri liberi, între varză și gura vasului în care o punem la murat.
Acum, mai putem adăuga încă o dată mărarul, cimbrul, dar și hreanul, iar varza trebuie îndesată cât mai bine. Putem pune puțin lemn, pentru a o ține fixă, apoi trebuie lăsată trei zile, pentru a-și trage sarea. După ce aceste zile au trecut, adăugăm și apa, iar după o săptămână, trebuie să începem să pritocim varza, de două ori pe săptămână.
Odată ce zeama are un gust bun atunci când este băută, varza nu mai trebuie pritocită, decât dacă începe să se băloșească. Putem adăuga și puțin mărar, pentru a evita această problemă.