Sarea de bucătărie, ajutor de nădejde în gospodărie și la curățenie

23 mai 2022 17:37   Stil de viață

Iată câteva trucuri mai puţin obişnuite în care sarea joacă cel mai important rol şi care te vor ajuta atunci când nimic pare că nu mai funcţionează. 

Împrospătează res­­­piraţia

Clătirile cu apă sărată vor distruge bacteriile. Acest truc igienizează cavitatea bucală fără fluor sau adaosuri de zahăr. Dar, aveţi grijă! Nu înlocuieşte spălatul pe dinţi!

Elimină mirosul urât din încălţăminte

Ştiaţi de metoda împrospătării încălţămintei în congelator? Dacă totuşi nu vreţi ca adidaşii să stea alături de produsele din congelator, încercaţi acest truc simplu cu sare: în fiecare seară, presăraţi puţină sare în încălţăminte.

Curăţă vasul de toaletă

Vi s-a înfundat vasul de toaletă? Uitaţi ce e de făcut: amestecaţi o jumătate de cană de sare grunjoasă cu o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu şi turnaţi amestecul în vasul de toaletă împreună cu 6 pahare de apă clocotită. Lăsaţi soluţia să acţioneze timp de câteva ore, pentru a slăbi înfundarea, înainte să utilizaţi pompa.

Face hainele mai moi

Dacă noua pereche de blugi este un pic aspră, soluţia cea mai la îndemână este să o înmuiaţi cu sare. Puneţi blugii în soluţia formată din apă şi un pahar de sare grunjoasă. Aveţi grijă ca pantalonii să fie acoperiţi bine. Lăsaţi-i să stea timp de 2-3 ore, spălaţi-i şi uscaţi-i. Dacă preferaţi să folosiţi maşina de spălat, atunci adăugaţi ½ de ceaşcă de sare în detergent.

Răceşte rapid orice băutură

Aţi fost la market şi nu aţi găsit băutură rece? Nimic mai simplu! O puteţi răci mai repede folosindu-vă de sare. Adăugaţi soluţie de sare (1/2 de ceaşcă de sare şi 2 ceşti de apă) în gheaţă. Amestecul de sare, apă şi gheaţă, în proporţii corecte, creează o soluţie, care este mult sub punctul de îngheţ al apei. Vă va răci băuturile într-un timp record.

Evitaţi estomparea culorilor

Dacă nu vreţi să vi se „amestece” culorile hainelor în maşina de spălat, apelaţi la trucul cu sare. Mai mult, ca să nu vi se decoloreze vreun articol de îmbrăcăminte pe care abia l-aţi cumpărat, pur şi simplu înmuiaţi-l în apă cu sare, după cum urmează: băgaţi haina nouă în apă (cât să o acopere) şi 1 pahar de sare grunjoasă şi o lăsaţi pentru 1-2 ore înainte de spălare. Adăugaţi un sfert de ceaşcă de sare la ciclul de spălare pentru o protecţie suplimentară.

Îngrăşământ pentru plante

Sarea de mare este bogată în minerale (sodiu, fier, calciu, magneziu şi potasiu), ceea ce o face un îngrăşământ ideal pentru grădina dumneavoastră. Amestecaţi o linguriţă de sare cu un litru de apă şi adăugaţi soluţia în pulverizatorul de grădină. Repetaţi procedura la fiecare 1-2 săptămâni în timpul sezonului vegetativ.

Îndepărtează buruienile

Puteţi scăpa mai uşor de buruienile din grădină tot cu ajutorul sării. Faceţi o soluţie după următoarele instrucţiuni: aduceţi până la fierbere cantitatea de 2 pahare de apă în care aţi pus un pahar de sare grunjoasă. După ce se răceşte, turnaţi soluţia în pulverizatorul de grădină sau pur şi simplu direct pe buruieni. Aveţi grijă să nu atingeţi şi alte plante, pentru că sarea le va distruge!

Calmează durerea după înţepături de insecte

Sarea este un remediu vechi al fermierilor, care calmează eficient durerea după înţepăturile de albine şi alte insecte, precum şi arsurile iederii otrăvitoare. În cazul în care aţi fost înţepat de albină, puteţi reduce inflamarea şi durerea, umezind zona înţepăturii şi acoperind-o cu sare. Dacă aţi fost înţepat de ţânţari şi ploşniţe, înmuiaţi zona pentru 5-10 minute în apă cu sare. În cazul iederei otrăvitoare, puneţi apă caldă cu sare şi se va reduce mâncărimea.

Curăţă arsura de pe aragaz

Este inevitabil ca atunci când gătiţi să nu se verse ceva pe aragaz. Ca să nu se întărească şi să se transforme în murdărie greu de îndepărtat, presăraţi puţină sare peste ceea ce s-a vărsat, cât are consistenţă lichidă. După ce plita se va răci, veţi putea să îndepărtaţi totul cu o cârpă.

Îndepărtează petele de grăsime

Petele arse de grăsime de pe vasele de bucătărie sunt cele mai dificile. Sarea vă va ajuta şi în această situaţie: presăraţi-o direct pe vas sau adăugaţi un sfert de pahar de sare în chiuveta unde stau vasele la înmuiat, lăsaţi să acţioneze aproximativ 30 de minute, apoi spălaţi-le.

Îndepărtează petele de ceai şi cafea

Eliminaţi petele neplăcute de ceai şi cafea presărând sare pe un burete şi frecând zona respectivă. Acest truc funcţionează şi în cazul vaselor de sticlă murdare de ruj.

Prelungeşte viaţa măturilor

Puteţi dubla viaţa unei mături dacă atunci când o cumpăraţi îi umeziţi perii într-o găleată cu apă fierbinte cu sare. Ţineţi timp de 30 de minute mătura sintetică sau vegetală într-o soluţie din o jumătate de cană de sare amestecată cu un litru de apă. Lăsaţi-o să se usuce complet înainte să o folosiţi.   

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe