Festivalul de la Mamaia a murit înainte de a reînvia? Octavian Ursulescu, revoltat la 60 de ani de la debut

19 iulie 2023 6:10   Vedete românești

La început de an se zvonea că Festivalul Mamaia revine cu o nouă ediție și cu prezentatori precum Dan Negru și Octavian Ursulescu. Însă acesta din urmă, care abia și-a sărbătorit ziua de naștere, ne-a făcut o biografie a evenimentului care trebuia să aibă loc vara aceasta.

Care este adevărul despre Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia

Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia a ”decedat” în 2012, din nepăsarea autorităților locale din Constanța, nepăsare evidențiată și prin abandonarea Teatrului de vară din Mamaia, leagăn al festivalului, inaugurat la prima ediție a acestuia, în 1963 - acum 60 de ani.

La ora actuală, teatrul este într-o stare jalnică, invadat de buruieni și de șobolani, lăsat de izbeliște de cei care de fapt trebuiau să-l conserve și să-l mențină în circuit. Cu toate acestea, am avut o rază de speranță la începutul acestui an, când s-a anunțat reluarea Festivalului de Mamaia și am crezut că autoritățile locale au înțeles, în sfârșit, ce ”brand” extraordinar, ce ”marcă înregistrată” este pentru constănțeni celebrul festival. De atunci, luni de zile, mass media a oferit permanent informații legate de atât de așteptatul eveniment, cu artiștii care vor evolua, prezentatorii, orchestra, dirijorii, datele, locul de desfășurare, deci nimeni n-avea vreo îndoială că totul e pus la punct organizatoric. Prezentatori urmau să fie Octavian Ursulescu (de 13 ori la cârma festivalului) și Dan Negru (de 3), deci foarte buni cunoscători, familiarizați cu festivalul.

Marea orchestră a festivalului, cu 40 de instrumentiști, avea să îi aibă dirijori și orchestratori pe reputații compozitori, ce numeroase premii la activ aici, Ionel Tudor și Andrei Tudor, la rândul lor, practic, nr. 1 în domeniu.

În timp ce dintre soliști nu lipseau marile vedete ale genului, inclusiv Pompilia Stoian acceptase să vină din Germania pentru a cânta marele șlagăr ”Prieten drag”. Dar acum câteva zile, cu doar 5 săptămâni înainte de primul gong, lovitură de teatru: de la Constanța se anunță că s-a organizat o licitație, câștigată de o altă firmă, care a oferit un preț mult mai mic.

Parcurgând lista prezentatorilor și a soliștilor anunțați, reiese clar de unde acest preț mai mic, fiindcă nici măcar una din marile vedete ale cântecului românesc nu se regăsește în oferta firmei câștigătoare (unii soliști chiar nelegați de festival!), prezentatori urmând a fi Liana Stanciu și Aurelian Temișan, debutanți în această postură la Mamaia!

Octavian Ursulescu, foc și pară pe situație

Deoarece situația este explozivă și stârnește nedumeriri și controverse, l-am contactat pe Octavian Ursulescu, numele cel mai titrat legat de festivalul de la Mamaia. ”Am luat parte la festivalul de la Mamaia, ca tânăr jurnalist, încă din 1969, iar în 1983 am fost pentru prima oară prezentator, deci cunosc perfect istoria acestei manifestări unice.

Mai mult, în revista ”Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) am în derulare un serial dedicat festivalului, având o comunicare oficială pe această temă și la simpozionul internațional de muzicologie din cadrul Festivalului ”George Enescu”. Festivalul a fost organizat, până către sfârșitul anilor 90, când așa-ziși ”producători” privați au început a-i deteriora substanța, grăbind-i sfârșitul, de: Consiliul Culturii (apoi Ministerul Culturii), UCMR, Radio-Televiziune (apoi TVR) și autoritățile locale constănțene. În clipa când s-a reunțat la colaborarea cu UCMR, deci cu breasla profesionișilor muzicii, totul s-a dereglat, ajungându-se la un moment dat la situația aberantă, ca să dau doar un exemplu, în care Trofeul festivalului, un automobil, să nu fie decis de juriu, ci de...consilierii județeni! În fine, revenind la situația actuală, țin să precizez că n-am fost în absolut nici un fel implicat în organizare, doar câteva convorbiri telefonice cu Ionel Tudor și doar o întâlnire cu Dan Negru și cu impresarul Niki Constantinescu, atât. De ce? Simplu, pentru că proiectul legat de aniversarea a 60 de ani de la prima ediție a festivalului de la Mamaia mi s-a părut minunat, iar cei implicați erau profesioniști legați de istoria festivalului, cu care colaborasem o viață. Habar n-am ce urmau să cânte Corina Chiriac, Monica Anghel, Paula Seling, Marina Florea, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu sau Cătălin Crișan, ca să dau doar câteva exemple, pentru că aveam convingerea că era vorba de șlagăre nemuritoare.

Nu cunosc dedesubturile acestei afaceri, nu mă voi referi nicidecum la proiectul câștigător, nu știu decât ce s-a publicat și oricum nu mi s-ar părea fair-play. Dar mă încearcă o mare tristețe, o durere sfâșietoare, pentru că înțeleg că soarta adevăratei muzici nu mai interesează pe nimeni. N-am să înțeleg în viața mea cum poți să organizezi o licitație cu doar o lună înainte de startul festivalului! O licitație serioasă se face cu un an înainte, dacă vrei să iasă ceva de calitate. În condițiile actuale, putem crede că noii câștigători vor avea timp suficient pentru a edifica o replică la Mamaia de altădată? Evident, nu, în schimb toți participanții își rezervaseră datele din august, blocându-și turnee, concerte, vacanțe și s-au pregătit în acest sens, nu mai vorbesc de Ionel Tudor și Andrei Tudor, care apucaseră să orchestreze aproape toate melodiile!

Declinul festivalului de la Mamaia a început atunci când ”producătorii” de care vorbeam au introdus seri rock, hip-hop, dance și altele, distrugând identitatea manifestării, fiindcă Mamaia a fost dintotdeauna un Festival al Muzicii Ușoare Românești tradiționale (așa cum Sanremo este ”Festival della canzone italiana”) și așa ar fi trebuit să rămână. Fără cei mai buni soliști, compozitori și dirijori, fără cea mai valoroasă orchestră de profil nu se va putea în nici un caz vorbi de ”reluarea festivalului de la Mamaia”, ci doar de niște concerte în aer liber. A murit speranța în reluarea festivalului sau măcar a unei aniversări fastuoase la 60 de ani de la prima ediție, așa încât festivalul de la Mamaia încă mai speră să reînvie. Poate anul viitor, dacă nu mai apre vreo...licitație.”, a spus Ursulescu.

Dan Negru, deranjat că este trecut pe afișe

Tot mai multe vedete sunt deranjate când sunt trecute pe afișele unor spectacole sau când numele lor sunt vehiculate pentru anumite show-uri. Este și cazul lui Dan Negru, vedeta Kanal D, care este deranjat când se scrie că va prezenta tot felul de festivaluri care n-au legătură cu postul de televiziune unde lucrează. Pentru că ar trebui să fie luați la pachet, Negru să prezinte și postul să transmită evenimentul.

Mai multe