Dan Negru sare în apărarea elevilor: „Opriți tortura ghiozdanelor ticsite cu kilograme de maculatură!” Ce rol trebuie să aibă profesorii

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Dan Negru, gazda emisiunii ”Jocul cuvintelor”, de la Kanal D, ne-a dezvăluit, în interviul exclusiv pentru Click!, de ce a refuzat să câștige zeci de mii de euro din reclame, dar și să intre în lumea politică. În ceea ce privește sistemul de învățământ din România, el fiind de altfel și profesor, Dan Negru se declară total împotriva ghiozdanelor grele, ticsite cu kilograme de manuale. Aflați ce spune Dan Negru și despre stadiul actual al televiziunii, despre dureroasele nedreptăți, din spatele camerelor de filmare.

Click!: Prezinți cu succes concursuri tv de cultură generală. Ai avut foarte mulți concurenți tineri, citiți, documentați, culți. Ce rol au, de fapt, părinții în formarea copiilor?

Dan Negru: Acum mai bine de doi ani de zile, când am început să aduc în show-urile de cultură generală și tineri cu diplome și cu școli, nimeni nu-mi dădea nicio șansă. Toți îmi spuneau că astfel de emisiuni nu vor ține mai mult de o lună. Au trecut doi ani și audiențele sunt uriașe. Eu cred că e o vreme a lucrurilor, așa cum a fost o vreme când făceam emisiuni cu Mama Natură, farse sau blonde, așa acum televiziunea are nevoie de publicul smart. Azi, dacă vrei să vezi farse, pe Mama Natură sau blonde, le găsești pe net.

Atunci, netul nu exista. Televiziunea trebuie să fie o alternativă a netului, nu o copie a lui. Cât despre educația copiilor, nu numai școala e răspunzătoare de educație, ci și părinții trebuie să o facă. Dar eu cred că școala, fie de stat, fie privată, exagerează în anii ăștia dorind să facă profesioniști desăvârșiți din copii, punându-le în cârcă ore multe de lucru, ghiozdane pline, meditații.

Profesorii au uitat că menirea principală a școlii e să facă om din om. Nu profesionist. Ne-am pierdut măsura. Uitați-vă la ghiozdanele copiilor! Aș da o lege a ghiozdanului, ca să nu le mai punem în cârcă copiilor kilograme de cărți. Mulți dintre cei de azi citesc, dar nu pricep! Opriți tortura ghiozdanelor elevilor ticsite cu kilograme de maculatură!

Dan Negru, despre turismul românesc: „Mă enervează!”

Click!: Unde vei petrece cu familia vacanța de vară? Ce părere ai despre turismul românesc?

Dan Negru: Atunci când sunt invitat de românii din străinătate să prezint diferite evenimente îmi iau și familia cu mine. Dar o fac și când merg prin țară așa că fiul și fiica mea sunt obișnuiți să descopere lumea. Sf. Augustin spunea că lumea e ca o carte și cine nu călătorește nu citește decât prima pagină. Turismul european e bazat mult pe city break și exact asta ne lipsește nouă. Asta mă enervează cel mai mult. Timișoara și București sunt orașe de city break pentru europeni, dar noi nu știm deloc să-i atragem cu asta.

Click!: Câștigi foarte bine din televiziune și din prezentările de evenimente. Fiul și fiica ta au un buget al lor, lunar, un mic cont? Îi răsfeți sau i-ai învățat valoarea banului?

Dan Negru: Încerc să-i las să-și trăiască liniștiți copilăria și le spun că în lumea asta un singur om nu poate fi învins: omul bun! Asta îmi doresc de la copiii mei, să fie oameni buni. Un om bun nu poate fi învins de nimeni. Banii vin și se duc, felul de a fi al unui om rămâne. Eu știu cel mai bine asta pentru că familia mea a fost deportată în Bărăgan de comuniști, după ce le-au luat totul. Au rămas întregi la minte și la trup pentru că și-au păstrat omenia. E tot ce rămâne.

Refuză să câștige din reclame: „Am pierdut bani cu nemiluita!”

Click!: De nu joci în reclame, se câștigă zeci de mii de euro...

Dan Negru: La începutul anilor 2000, eu prezentam la TV primele show-uri formate internaționale, care făceau audiențe uriașe. Și, cum online, influencerii nu existau atunci, multinaționalele care de-abia intrau în România mi-au propus o mulțime de asocieri de reclame. Nu-mi pare rău nici azi că am refuzat tot încă de atunci. Nici azi nu mă interesează să joc în reclame. Nu mă regăsesc. Știu că am pierdut bani cu nemiluita, dar nu-mi pare rău.

Click!: Dacă ar fi să prezinți din nou Festivalul Mamaia, cu care vedetă tv celebră ai urca pe scenă? Dacă ar fi să alegi, de pildă, între Andreea Marin și Mihaela Rădulescu, cu care dintre ele te-ai completa cel mai bine?

Dan Negru: Spre deosebire de lumea civilizată a televiziunii, la noi brandurile și numele s-au construit greu și apoi au fost dărâmate din interior. Niciunde în lumea civilizată a televiziunii nu e așa. De exemplu, am citit cu mâhnire, zilele trecute, în presă, că producătoarea TV a unui show cu bucătari ar fi spus că poate să facă oricând alții ca ei.

Nu știu dacă e reală sau nu declarația doamnei, care are o vârstă respectabilă, dar ăsta e reproșul pe care l-aș face generației de dinaintea mea: lipsa de respect pentru oameni. Știu că sunt urmele comunismului în care ei au crescut și în care omul era doar o unealtă ușor de schimbat, dar au trecut 34 de ani de atunci! În lumea civilizată atitudinea “fac oricând altul ca tine” nu există! Pentru că ei au învățat că cel mai bine în viață e să cauți respectul și nu atenția. Respectul durează mai mult. La noi, marea decădere vine din lipsa de respect în toate. Inclusiv a brandurilor de televiziune.

„Nu-mi plac pițipoancele de la meteo!”

Click!: Recolta de grâu de pe terenul pe care îl deții lângă Timișoara a avut de suferit, din cauza recentelor furtuni, cu vijelii și grindină? Dar în alți ani?

Dan Negru: Ploile sunt o normalitate toamna, căldura, vara, și frigul, iarna. Nu fac parte dintre cei panicați de căldura verii sau de frigul iernii. Și nici nu-mi plac pițipoancele de la meteo care anunță panicate că în aprilie ninge. ”Zăpada mieilor” aduce de cele mai multe ori recolte bogate și, într-o țară lipsită de irigații, e cel mai bun aliat al recoltelor. Dar noi asta n-o spunem!

Click!: De ce refuzi să intri în lumea politică? Și în recenta campanie electorală s-a lăsat cu scandaluri de pomină...

Dan Negru: Tuturor celor care mi-au propus politica le-am spus că e deplorabil că politica românească se gândește ca Negru, Brenciu sau Bartoș s-ar pricepe la meseria asta. Treburile merg prost și pentru că, în goana după putere, partidele confundă notorietatea  cu profesionalismul și like-urile cu voturile. Nu o să intru niciodată în politică pentru că nu mă pricep și mai ales pentru că nu-mi place.

De ce n-ar participa la un concurs tv de supraviețuire?

Click!: La ce programe tv te uiți, filme, știri, divertisment? Te tentează un concurs tv de supraviețuire?

Dan Negru: Mă uit la tot și atunci când ratez vreun show îl pun la înregistrat și îl văd noaptea când ajung acasă. Nu pierd nimic. Aud oameni de televiziune care spun că ei nu se uită la niciun program tv. E ca și cum un fotbalist ar spune că nu se uită la Euro. Păi, dacă aia e meseria ta, trebuie să-ți placă! Deci, nu ratez nimic. Nu aș fi un bun concurent al niciunei emisiuni. De asta poate nici nu apar niciodată, niciunde, nu dau interviuri pe la tv și nu am apărut niciodată, nici ca invitat, nici în calitate de concurent într-un format TV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner Natalia Mateut
banner Adrian Nartea
Banner Bursucu
banner Ileana Badiu
Banner Iulia Sabbagh
Banner Laura Cosoi
image
actualitate.net
image
actualitate.net