Importanța alegerii hibrizilor potriviți atunci când înființăm o cultură de floarea-soarelui

România este unul dintre cei mai mari producători mondiali de floarea-soarelui și, totodată, cel mai mare producător din Uniunea Europeană, atât din punct de vedere al producției, cât și al suprafeței totale cultivate. Este o poziție pe care ne menținem încă din 2015, cea mai mare parte a producției fiind destinată exportului.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În condițiile existenței unei piețe stabile, creșterea profitului prin minimizarea pierderilor și optimizarea proceselor tehnologice este esențială pentru fermierul român. Iar una dintre cele mai eficiente metode de a face asta este prin alegerea unor hibrizi potriviți culturii care urmează să fie înființată.

Hibrizii sunt viguroși și au o creștere rapidă și uniformă

Pentru că, adesea, condițiile din câmp sunt departe de ideal, în ciuda eforturilor fermierilor, este important sa optezi pentru seminte hibrid de floarea soarelui care să garanteze o creștere rapidă, astfel încât planta să depășească în scurt timp etapa în care este mai vulnerabilă și să se dezvolte optim, conform potențialului genetic.

O creștere rapidă este cea care favorizează și uniformitatea câmpului rezultat, condiție obligatorie pentru o bună productivitate la hectar.

Hibrizii sunt mai rezistenți la condițiile climatice

Oricât ar studia fermierii previziunile meteorologice sau felul în care s-a prezentat regimul de precipitații și temperatură în ultimii ani, realitatea este că natura rezervă surprize imprevizibile, pentru care e bine să fii pregătit.

Atunci când optezi pentru seminte hibrid de floarea soarelui ești mai bine pregătit pentru perioade secetoase sau ploioase, pentru scăderi bruște ale temperaturii și alți factori climatici care ar putea afecta recolta. 

Hibrizii sunt mai rezistenți la boli

Mana și verticilioza sunt doar două dintre bolile care pot provoca pierderi importante în cultura de floarea-soarelui. Poți adăuga pe listă și alternarioza, putregaiul alb, pătarea brună sau rugina neagră, și doar un fermier care s-a confruntat cu măcar una dintre ele – căci adeseori ele se asociază – poate înțelege frustrarea pe care o generează un câmp parțial distrus.

Hibrizii disponibili pe piață au o rezistență mai mare la aceste boli, ceea ce face ca producția, la final de campanie agricolă, să fie superioară, iar riscurile asumate de fermieri, pe parcursul anului, mai mici.

Hibrizii permit o gestionare mai eficientă a buruienilor

Probabil că cea mai agresivă și mai temută invazie, dacă vorbim despre un lan de floarea-soarelui, este cea cu Orobanche spp.. Dacă optezi pentru un hibrid cu o toleranță mai mare la Orobanche, alegi o variantă de semințe care îți permite aplicarea de tratamente mai eficiente împotriva buruienilor. De pildă, în cadrul sistemului Clearfield, hibrizii propuși au o toleranță ridicată la imazamox, substanța activă din erbicidul Pulsar, cu eficiență dovedită și  impotriva tuturor raselor de Orobanche.

Folosirea hibrizilor îți permite să îți alegi obiectivul de producție

Întrebuințările variate pe care le are floarea-soarelui fac ca stabilirea unor obiective de producție să fie foarte importantă pentru fermieri. Poate că dorești să produci semințe pentru ulei, pentru hrana animalelor, pentru consum și patiserie sau pentru industria producătoare de cosmetice, . În aceste condiții, se poate pune problema alegerii unui hibrid cu conținut mare de ulei, cu caracteristici specifice sau cu o rezistență mai mare la factori de mediu. 

Există hibrizi adaptați zonei de favorabilitate

Conform manualelor de fitotehnie, există, pe teritoriul României, mai multe zone adecvate cultivării de floarea-soarelui, fiecare cu particularitățile sale de sol, temperatură și precipitații. În aceste condiții, alegerea unui hibrid special conceput pentru o anumită zonă geografică reprezintă o investiție înțeleaptă din partea fermierilor. Un hibrid adecvat va ridica mai puține probleme de îngrijire și va reduce numărul de acțiuni de prevenție, scăzând costurile lucrărilor agricole și oferind, astfel, premisele unui profit stabil, sigur și, mai important, previzibil.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net