Pregătirea meselor de sărbători în avans: ce trebuie să știi

Ultima actualizare:

Visăm la un meniu creat în întregime pentru masa de sărbători, care să ne permită să fim relaxați în ziua Z și să ne bucurăm de petrecere și oaspeți. Dacă unele rețete nu pot fi preparate în avans, altele sunt perfecte pentru acest lucru. Iată câteva idei care te pot ajuta în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Plăcinte, tarte și foitaje

Deliciosul miros al unei plăcinte cu carne! Ce poate fi mai minunat în perioada sărbătorilor decât acest preparat clasic? Dar principalul său atu este că rezistă la congelator chiar și două luni, așadar se poate găti în avans. Este destul să o lași la dezghețat la frigider peste noapte, iar în ziua petrecerii încălzește-o și servește-o fără probleme. Tartele și plăcintele se încălzesc la 150°C la cuptor, înțepându-le în centru cu vârful cuțitului, pentru a permite încălzirea pe toată suprafața lor.

Pate, terine și verine 

Poți prepara verine cu o zi, chiar două înainte de ziua cea mare: pot aștepta liniștite la frigider pentru a fi servite, proaspete, invitaților. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de anumite sfaturi: fructele sau legumele pot lăsa apă, mai ales dacă sunt asezonate. Este indicat să le scurgi foarte bine înainte de gătire sau să le pui pe fundul vasului, astfel încât sucul să nu înmoaie restul preparatului.

Terinele și pateul de foie gras, carne de porc sau legume sunt aperitive delicioase care se consumă cu plăcere de sărbători. Le poți pregăti din timp și să le ții la frigider până când vei servi masa.

Supe și piureuri

Supele, precum delicioasa supă de dovleac sau cea de ceapă caramelizată, nu sunt doar reconfortante, dar sunt și convenabile, deoarece pot fi păstrate la congelator până la două luni. Este destul să le încălzești și să adaugi înainte de servire smântână sau brânză rasă. Piureurile pot fi și ele pregătite înainte, sunt ușor de reîncălzit. Ai grijă însă că cele mai groase se pot lipi dacă nu sunt amestecate constant în timpul încălzirii.

Legume gratinate sau la cuptor

Se pot prepara în prealabil, apoi se încălzesc ușor la 150°C chiar înainte de a fi servite la masă. Încearcă să eviți să le rumenești prea tare la prima gătire, pentru a nu se usca prea mult atunci când le încălzești. În acest sens, acoperă vasul sau tava cu o foaie de hârtie de copt pe tot parcursul primei gătiri, dar reîncălzește preparatul neacoperit.

Dulciuri și deserturi

Este o idee excelentă să pregătești prăjituri cu o zi sau două înainte de masa de sărbători. Deserturile precum ruladele sau prăjiturile cu sau fără creme pot fi ținute la frigider sau într-un loc rece. Anumite deserturi, precum clasica Albă ca Zăpada, chiar are nevoie să stea o zi sau două înainte de a fi tăiată și servită. La fel, odată scos din cuptor, checul englezesc cu fructe confiate se va păstra câteva săptămâni la frigider sau congelator, datorită alcoolului pe care îl conține.

Salatele de fructe pot fi făcute cu o zi înainte, nu uita sucul proaspăt de lămâie pentru a evita oxidarea fructelor.

Profiterolul poate fi și el pregătit dinainte: pregătește choux-urile, umple-le cu înghețată și congelează-le. Iar în ziua Z, lasă-le să se dezghețe 15 minute la frigider, apoi acoperă-le cu sos fierbinte de ciocolată.

Ce nu poți pregăti în avans

  • Carnea de pasăre nu poate fi gătită dinainte, pentru că riscă să se usuce. În schimb, o poți pregăti cu o zi înainte: las-o la marinat sau unge-o cu unt și ierburi aromatice și ține-o la frigider peste noapte. Dar rezervă prepararea ei pentru a doua zi.
  • De asemenea, nici peștele nu poate fi gătit din timp. Carnea lui este deosebit de fragedă, un pește reîncălzit devine uscat.
  • Risotto, pastele sau orezul trebuie să fie pregătite în ziua Z, oricum gătirea lor este rapidă.
  • Spumele sau sufleurile se pot găti doar în ziua respectivă, dar mousse-ul de mascarpone, frișca dulce și tiramisu pot sta la frigider până la 2 zile.

Așadar pregătește cât mai multe preparate din timp și rezervă-ți jumătate de oră în ziua petrecerii pentru a le încălzi și pentru a decora farfuriile. Astfel te vei putea bucura în liniște de momentele petrecute alături de invitații tăi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
horoscop shutterstock jpg
"Este important să ne păstrăm aspectul proaspăt și luminos, chiar dacă suntem într-un mediu relaxat și confortabil", spune specialistul
image png
Gelozie compressed jpg
horoscop webp
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
image
actualitate.net
image
actualitate.net