Alimentul banal care poate fi periculos pentru sănătatea oaselor. Mulți români îl consumă des
Este un aliment foarte popular în România, iar mulți oameni poate că îl și au în frigider, chiar în acest moment. Cu toate acestea, deși este ieftin, gustos și foarte ușor de găsit în magazine, acest aliment poate fi foarte periculos pentru sănătatea oaselor. Din acest motiv, experții spun că nu trebuie consumat niciodată în exces.

Pateul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai comune și mai îndrăgite alimente din țara noastră. Cu toate acestea, produsele din ficat, cum este și cazul acestuia, cât și ficatul în sine, pot fi foarte periculoase pentru sănătatea oaselor noastre. Iar problema se datorează faptului că aceste produse sunt foarte bogate în vitamina A.
În mod normal, aceasta este, desigur, benefică pentru organism. Însă, ea devine toxică atunci când este prezentă în corp în cantități foarte mari. Practic, excesul de vitamina A poate stimula resorbția osoasă și poate inhiba formarea de țesut osos nou.
Pateul poate fi periculos pentru organism
Practic, excesul de vitamina A în organism se poate traduce printr-un risc crescut de osteoporoză și fracturi. Iar acest risc crește exponențial odată cu înaintarea în vârstă. În plus, un alt detaliu important de știut este faptul că vitamina A poate interfera cu vitamina D.
Atunci când se produce un dezechilibru între cele două, este posibil ca eficiența vitaminei D să fie redusă, așa că oasele noastre vor deveni și mai fragile. Femeile însărcinate, sau care se află la menopauză ori postmenopauză ar trebui să fie foarte atente la nivelul de vitamina A din organism.
Chiar și cei care iau suplimente cu vitamina A, ulei de pește sau care au o dietă bogată în alimente de origine animală trebuie să aibă grijă la acest detaliu.
Alternativele sănătoase la care se poate apela
Din fericire, există o modalitate sănătoasă la care se poate apela pentru a beneficia de vitamina A, fără a risca să ne lovim de astfel de probleme. Mai precis, putem adăuga în dietă alimente bogate în beta-caroten, care va fi transformat de către corp în vitamina A.
Iar în această categorie de alimente intră fructe și legume precum spanacul, cartoful dulce, mango, dovleacul, cât și morcovii.


































