Ciorba acră care te drege după masa copioasă de Crăciun. Află-i secretul!

Ultima actualizare:

Ciorba de potroace este preparatul culinar - minune, un ajutor binevenit, după mesele copioase. O reţetă a deliciosului preparat a fost pusă la punct de Radu Anton Roman, un adevărat profesionist în arta culinară.

Ciorba ne poate fi de folos, după masa copioasă de Crăciun
Ciorba ne poate fi de folos, după masa copioasă de Crăciun

Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după "chindiile" cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari", spunea marele maestru Radu Anton Roman în cartea sa, la reţeta acestei ciorbe. Trebuie însă respectate cu sfinţenie ingredientele fără de care ciorba nu vă poate da aroma adevărată, scrie Adevărul.ro.

Ingrediente:

  • 500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare
  • 400 grame de măruntaie ( fără de care ciorba nu are gustul autentic) pipote inimă, ficat )
  • 2 cepe
  • 400 grame: morcov, păstârnac, ţelină
  • 2 linguri de orez
  • 20 boabe de piper
  • 200 ml smântână
  • 2 ouă
  • leuştean
  • un litru zeamă de varză murată ( potroacă)
  • 4 l de apă

Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare....iar realizarea ei este extrem de simplă”, nota gastronomul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Cum se prepară

Se spală carnea și măruntaiele, iar zarzavaturile se toacă mărunt. Într-o oală se pun 4 l de apă cu o linguriţă rasa de sare şi se adaugă carnea şi măruntaiele. Se lasă să clocotească bine şi se adună spuma , apoi se adaugă zarzavaturile şi piperul.

Regretatul Radu Anton Roman
Regretatul Radu Anton Roman

„După vreo ora de fiert molcolm se pune orezul bine spălat, 2 linguri este cantitatea perfectă chiar dacă nu pare mult. După ce a fiert orezul - 10-15 minute) se adaugă zeama de varză murată ( potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă. Se mai lasă la clocotit câteva minute, separat se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu ceva zeamă din oală. Se ia oala de pe foc şi se adaugă smântâna bătută şi se presară după ce se mai răcoreşte puţin leuşteanul tocat mărunt. Se lasă aromele să se povestească puţin şi se serveşte fierbinte, cu o pâine adevărată şi cu ardei iute pentru cei mai vrednici", se arată în rețeta regretatului Radu Anton Roman.

Un pont, pentru a asigura perfecțiunea rețetei presupune să bateţi gălbenuşurile separat, adăugaţi încet smântâna şi omogenizaţi apoi compoziţia cu ciorba fierbinte ca să se dilueze uniform în zeamă, menționează Adevărul.ro.

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se, din anul 1997, şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Între 2001 și 2005, Radu Anton Roman, alături de Florin Busuioc, a realizat emisiunea cu profil culinar, „Bucătăria lui Radu”, la Pro TV. În 2005, Radu Anton Roman a murit, la vârsta de 57 de ani, în București, în urma unui infarct miocardic. Este înmormântat în cimitirul Bellu catolic, din Capitală.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
semineu dim jpg
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net