Valentine’s Day 2023. De ce sărbătorim „Ziua Îndrăgostiților” pe 14 februarie

Ultima actualizare:

Valentine's Day este una dintre acele sărbători preluate din occident, precum Halloween-ul, pe care și noi românii am luat obiceiul de a o celebra. De mulți criticată drept o sărbătoare ce are la bază consumerismul, iar de alții considerată ziua iubirii, această zi însă, prinde tot mai mult având și la noi. Puțini știu totuși, că Ziua Îndrăgostiților are rădăcini adânci atât în tradițiile creștine, cât și în tradițiile romane păgâne. O zi învăluită în mister, în jurul căreia s-au construit multe legende. Află acum cine a fost Sfântul Valentin, de fapt!

1 idei cadouri ziua indragostitilor 572245768 jpg jpeg

Valentine’s Day se sărbătorește pe 14 februarie 2023

Valentine's Day a luat un mare avânt odată cu globalizarea, însă trebuie să știți că a fost sărbătorită cu multă vremea înainte zilelor noastre în care, de la flori, la diamante, Ziua Îndrăgostiților a devenit o sărbătoare profitabilă. Însă toată nebunia cu cadouri a pornit din Evul Mediu, pe când felicitările erau populare.

Citește și: Kanye West, gest incredibil de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru Kim Kardashian

În Franța și Anglia se credea că 14 februarie era începutul sezonului de împerechere al păsărilor de unde a derivat și ideea că aceasta ar trebuie considerată o zi a îndrăgostiților și trebuie dedicată romantismului.

Poetul englez Geoffrey Chaucer a fost primul care a consemnat Ziua Sfântului Valentin ca o zi de sărbătoare romantică în poemul său din 1375, "Parliament of Foules". Mulți ani mai târziu, începând cu secolul al XV-lea a început și moda felicitărilor.

Iată și: Cele mai trăsnite imagini de la sărbătoarea iubirii

Cea mai veche felicitare de Sfântul Valentin cunoscută care mai există și astăzi a fost un poem scris în 1415 de Charles, Duce de Orleans, pentru soția sa în timp ce era închis în Turnul Londrei, în urma capturării sale în Bătălia de la Agincourt. 

mesaje de ziua indragostitilor jpeg

Cu toate acestea, dacă mai călătorim puțin în trecut, vom afla că Ziua Îndrăgostiților este legată de o sărbătoare păgână numită Lupercalia care era celebrată pe data de 15 februarie de către romani.

Mai exact, atunci se organiza un al festival al fertilității dedicat zeului roman patronator al agriculturii: Faunus. În plus, tot atunci erau cinstiți și întemeietorii romani Romulus și Remus. 

Nu rata, aici: Legende și obiceiuri de Ziua îndrăgostiților. Povestea preotului Valentin

La acest eveniment, ordinul Lupercii, format din preoți romani, se aduna la o peșteră sacră unde se credea că pruncii Romulus și Remus au fost îngrijiți de lupoaică. Drept ritual, membrii ordinului sacrificau o capră, pentru fertilitate, și un câine, pentru purificare. Apoi într-un gest considerat în zilele noastre cel puțin cutremurător, preoții făceau fâșii pieile, pe care le înmuiau apoi în sângele acestor animale. Cu acestea, ieșeau pe străzi stropind femeile. Oricât de macabru ne-ar suna nouă, trebuie să înțelegem că astfel de ritualuri erau absolut obișnuite pentru vechii romani, iar un astfel de obicei era considerat un aducător de fertilitate.

Ulterior acestui ritual,  se spune că femeile tinere își puneau numele într-o urnă mare, iar bărbații care își căutau o partenera alegeau un nume. Astfel, femeia cu care aveau norocul să pice la sorți, avea să le devină concubină timp de un an de zile. Aceste uniunii de obicei se încheiau într-o căsătorie.

Sărbătoarea a continuat chiar și în timpul ascensiunii Creștinismului, dar în cele din urmă a fost declarată ilegală. Ulterior, în vremea lui Papa Gelasius din secolul al V-a, ziua de 14 februarie a devenit zi de sărbătoare în numele Sfântului Valentin. 

Sfântul Valentin este o sărbătoare pe care o celebrăm pe 14 februarie
Sfântul Valentin este o sărbătoare pe care o celebrăm pe 14 februarie

Cine a fost Valentin

Despre Sfântul Valentin s-au scris multe legende. Una dintre cele mai populare versiuni este acea conform căreia Valentin era un preot tânăr care oficia căsătoriile soldaților în secret. Pe atunci acestea erau interzise de împăratul Claudius al II-lea, care considera că fără soții, bărbații ar fi fost soldați mai buni. Sfântul Valentin însă, susținea căsătoria, așa că a făcut totul în secret, până ce împăratul a aflat. Atunci, tânărul preot a fost condamnat la moarte.

În timpul închisorii se spune că acesta ar fi vindecat-o pe fiica paznicului căreia, înainte de moarte, i-a trimis o scrisoare semnată "Al tău Valentin". Altă variantă spune că, de fapt, preotul s-ar fi îndrăgostit de fată, iar în ziua în care urma să fie decapitat, i-a trimis acea scrisoare. 

Alte povești sugerează că Valentin ar fi fost ucis pentru că a încercat să ajute creștinii să scape din închisorile romane unde erau adesea bătuți și torturați. Oricare ar fi povestea, este cert că în zilele noastre Valentine's Day este o zi în care ne bucurăm de iubire și de partenerii noștri.

1 rugaciune iubire jpg jpeg

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
zodii pixabay jpg
11 gogosi shutterstock 26518309 jpeg
ciorba radauteana1 jpeg
zodii meteoriti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net