Evenimente astronomice în 2022. De unde vom vedea eclipsele de Lună și de Soare

Mai multe evenimente astronomice vor avea loc în 2022, iar printre cele mai spectaculoase se numără două eclipe, una de Lună și una de Soare, care vor fi vizibile și din România. 

image

Adrian Șonka, astronom la observatorul Amiral Vasile Urseanu, a prezentat la Digi24 principalele evenimente astronomice ale anului 2022.

image

Evenimentele astronomice în 2022. Eclipsă de lună 

Anul 2022 ne va aduce două eclipse vizibile din România. Este vorba despre o eclipsă de Lună și una de Soare. Eclipsa de Lună va fi vizibilă pe 16 mai și va dura 20 de minute, pentru că apune Luna. „Practic, va trebui să ne uităm dimineața la Lună, pe la ora 5:00, și vom constata că este foarte aproape de orizont, pentru că începe să apună, dar tot atunci va începe să intre în umbra Pământului. O să fie un fenomen spectaculos pentru că vom vedea și apusul Lunii eclipsate, și răsăritul Soareluii”, spune Adrian Șonka. 

Eclipsă de Soare parțială

Vom mai avea o eclipsă, de Soare, parțială, care va fi vizibilă și de la noi, pe 25 octombrie. „Maximul o să fie pe la ora 13:40 și o să se vadă bine. Atunci o să fie mai bine să te afli în estul țării. Acolo, Soarele o să fie acoperit cam 45% de către Lună, în timp ce în vestul țării o să fie cam 30- 34% acoperit. Dar este o eclipsă frumoasă de Soare, care o să se vadă, și pentru noi avantajul este că se vede parțială de oriunde de pe glob, deci nu trebuie să ne „supărăm” că alții ar putea să o vadă totală”, glumește astronomul.

În 2022 se anunță un adevărat spectacol ceresc

Mai avem ca fenomen spectaculos apropierea planetei Marte. Marte se apropie de Pământ în decembrie și o să ajungă pe la 80 de milioane de kilometri de noi. Tot atunci, în seara în care se vede cel mai bine din tot anul, Luna o să treacă peste Marte și o să o acopere. O să se vadă undeva pe la 7:00 dimineața o ocultație între Lună și Marte.

Mai avem și alte planete vizibile. De exemplu, în luna martie, dimineața, se vor vedea patru planete pe cer: Mercur, Marte, Venus și Saturn. „Apoi, o să se întâlnească Marte cu Saturn, prin luna aprilie, o să fie una lângă alta, tot așa, dimineața. O să se întâlnească și Venus cu Jupiter, pe 1 mai”. Din luna iulie, tot anul, se vor vedea trei planete, toată noaptea: Saturn, Jupiter și Marte. Vor rămâne vizibile până la sfârșitul anului”, a mai spus Adrian Șonka.

image

Ploi de stele căzătoare

Dintre cometele pe care le cunoaștem, niciuna nu o să dea vreun spectacol deosebit în anul 2022, în schimb, meteorii se vor vedea. Aceștia vin în fiecare an, sunt ca sărbătorile - în fiecare an, în aceeași zi, se produce un maxim de curent de meteori. Putem să începem să-i vedem încă din noaptea de 3 spre 4 ianuarie, Quadrantidele, vreo 100 de stele căzătoare pe oră. Apoi avem Perseidele, între 11 și 13 august, avem și Geminidele în decembrie. Mai sunt și alți curenți de meteori, dar se văd mai puține stele căzătoare, spune Adrian Șonka.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
Fasole jpg
Horoscopul lunii iunie horoscop lunar 2023 shutterstock 2056174655 jpg
zodii norocoase jpg
chiftele pexels jpg
Horoscop jpg
leustean jpg
Luna plina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net